pátek 6. února 2015

Pizza trochu jinak

Tak jsem se zase jednou pustila do experimentování v kuchyni. Vlastně to bylo spíš zkoušení nového recetpu. Jenže při mých kuchařských spchopnostech to mělo k experimentu hodně blizoučko. Předem prozradím, že výsledek mojí činnosti byl nejen poživatelný, ale docela chutný.

Občas z této kuchařky něco dělám. Mám ji snad 100 let :-)

V domácí pekárně jsem zadělala na pizzu:
150 ml vody
1/2 lžičky sušeného droždí
200 gr. hladké mouky
1/2 lžičky soli
50 gr. másla

Jenže ani po skončení programu těsto moc nenakynulo. Nezbylo, než vytáhnout vál, podsypat těsto moukou a pořádně si máknout. No a za další hodinku jsem měla důvod k úsměvu:

Těsto na vále konečně nakynulo.

Rodělila jsem ho na 8 placek, ze kterých budou 4 mini pizzy.
Každou placku jsem naplnila připravenými surovinami a zakryla další plackou.
Příště si je hezky vykrojím, pokud ovšem najdu vykrajovač...

Náplň:
400 gr. pokrájených blanšírovaných listů špenátu
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
200 gr. strouhaného čedaru - já dala 35% eidam
50 gr. nahrubo posekaných vlašských ořechů
1 jablko nakrájené na plátky
100 gr. sekané dušené šunky
čerstvě mletý pepř - na ten jsem zapomněla

Podle návodu jsem okraje přitiskla vidličkou. Ničím se to nepotírá.
Pekla jsem v předehřáté horkovzdušné troubě 180 st., 20 minut
Na talířku je moje hotová pizza.

Udělala jsem schválně 4 malé, abychom s manželem měli každý dvě. V kuchařce píšou, že je to originání zdravá variace na klasické italské jídlo. Recept je počítán na 4 porce. Jedna porce, neboli jedna placka, má 2462 Kj, což by mohla být večeře. Kombinace špenátu, sýra, šunky, jablek a oříšků je výborná. Můj muž mi to sice nepochválil, ale neměl ani jednu výhradu, což v překladu znamená, docela dobrý. Ještě to skusím upéct synátorům, až přijedou domů.

No a na závěr, jak by to mělo správně vypadat.
Naskenovaná fotka přímo z mojí kuchařky.
Dobrou chuť :-)




12 komentářů:

  1. Jsi dobrá, že jsi se do toho pustila! Já nemám pekárnu, tak to raději zkoušet nebudu. Ale určitě bych ochutnala!

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušet bych mohla, jen ořechy a jablko bych vynechala

    OdpovědětVymazat
  3. Pizzu dělám bez pekárny a naprosto v pohodě. Tvoje novátorské receptíky jsou myslím mňamky a věř, že synáčci se budou oblizovat až za ušima, já bych místo šunky zkusila pršut, ale udělám oboje

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Pekárna mě tentokrát zradila takže jsem těsto propracovávala ručně

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Ořechy by se vynechat daly, ale právě ta jablka tomu dala ten pravý šmrnc

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Uvidím, až přijedou oba dva, co na to budou říkat, tedy jestli se mi to povede

    OdpovědětVymazat
  7. Děláš mi chutě. Já mít čas, tak to zkusím taky.

    OdpovědětVymazat
  8. Pekárna mi odešla před nějakou dobou a už kupovat nebudu. Těsto zadělávám v robotu - hnětači. Dala sis práci s vykrajováním a zalepováním, já bych to udělala na plech a bez vršku - jsem asi trošku lenivější. Jinak náplń vypadá dobře a chutně.

    OdpovědětVymazat
  9. šikulka! :) Len si predstavujem tú chuťovú kombináciu. Taká netradičná a určite by som to zo zvedavosti ochutnala, vyskúšala. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jé to vypadá velmi chutně, mám moc ráda plněnou pizzu i když si ji zatím  dopřávám pouze v italském stánku a sama jsem vždy pekla jen tu klasickou, ale polepším se, neb ne rozhodně láká to vyzkoušet, experimenty v kuchyni to je moje .

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤