pondělí 15. srpna 2022

Knižní abeceda - C

 

Ahoj všem pravidelným, občasným i zcela náhodným čtenářům tohoto blogu. 
Vítám vás  v Knižní abecedě. 

V minulém díle jste si vedli velmi dobře:

V biografii to vyhrála Věra Čáslavská
Jitka Š a Marta získávají po 3 bodech,
blahopřeji





No a bible a bajky vyhrála Dášeňka, čili život štěněte
a Marta má opět 3 bodíky.
Ještě jednou blahopřeji



No a jak si vedete po druhém písmenku abecedy?
Naprosto skvěle


*****     *****     *****


Jak jste v minulém díle bez problémů uhodli, 
Emil Holub  a Miroslav Zikmund s Jiřím Hanzelkou 
byli cestovatelé, takže dnešní díl je na téma:



Docela ráda cestuji a poznávám nové kraje, lidi i jejich zvyklosti.
A moc ráda si o tom čtu právě cestopisy.
V cestopisných knihách bývá obvykle  spousta velice zajímavých fotek.
Tímto způsobem jsem cestovala s již zmíněnými cestovateli Z+Z
Vybírala jsem kam na prodloužený romantický výlet.
Projela jsem Afrikou, proplula Amazonií, procestovala Chorvatskem.
No a taky jsem letěla v příjemné společnosti pana Kolbaby přes 6 kontinentů


Jaké cestovatelské zážitky máte s knihami vy?
Tady jsou soutěžní příspěvky:


C jako cestování, to není pouze Emil Holub a Hanzelka se Zikmundem. Ale také cestovatelé a polárníci jako Amundsen.  
Skvěle a napínavě jsou zde popsány polární výpravy, díky tomu se kniha opravdu prostě hltá.
K osobě Roalda Amundsena mám zvláštní vztah. Podle toho, co jsem o něm slyšela ve škole, to byl šílenec a dobrodruh, co se honil jen za slávou a zbytečně riskoval. Možná. Ale pak se ke mně dostala kniha o ztroskotání vzducholodi Italia a viděla jsem film Červený stan. Ano, asi mě ovlivnilo i to, že Amundsena hrál Sean Connery. Díky tomu jsem měla chuť si přečíst o něm hned dvě kníhy. Nyní si spíš myslím, že to byl hrdina a zatraceně vzdělaný člověk. Byl určitě vytrvalý, chtěl posouvat hranice lidského poznání, byl ochotný kvůli tomu vzdělávat se, trpět, riskovat, ale i učit se z nezdarů. Už jen riskování života při záchraně někoho, koho nepovažoval za přítele, je hrdinský čin. Iva - Anawi


Já jsem si zamilovala mladého cestovatele, poutníka a spisovatele Ladislava Ziburu
První kniha, která se mi dostala do rukou byla kniha "40 dní pěšky do Jeruzaléma". Nebudu se rozepisovat, prostě Ládík se vydal pěšky do Jeruzaléma, jednou musel sice absolvovat přelet letadlem, ale jinak to nešlo. Autor cestou zažil plno neuvěřitelných příhod. Kniha je psaná s humorem autorovi vlastním.
O knize a Ladislavu Ziburovi se zmiňuji na svém blogu. Čtenáři mi potvrdí, že v knihovnách je o autora velký zájem, takže další knihu jsem si raději objednala u Ježíška a je to ta nejčerstvější "Prázdniny v Česku". Ač tak mladý, je Zibura velmi plodný autor. Napsal ještě další 3 knihy, ty mám v plánu také přelouskat.  Helena-B



Sedm let v jižní v Africe - Emil Holub
Na obrázku je Emil HOLUB, český lékař, cestovatel, etnograf a též filatelista. Napsal mj. Sedm let v Jižní Africe, Druhá cesta po Africe... A dalších asi 80 knih.
Dva cestovatelé Miroslav ZIKMUND (1919 – 2021)a  Jiří Hanzelka (1920-2003) taky napsali knihu o Africe.  Hanka - Otavínka


Milión - Marco Polo
Tedy cestopis. Měla bych se tu cítít jako ryba ve vodě. Můj blog byl původně zaměřen na cestování a poznávání navštívených míst. Ale .... čas je velmi drahá komodita a já nestíhám. A nejen ten blog.
Vybrala jsem ze své knihovny knihu, kde je uveden jako autor Marco Polo a ta nese název Milion.
Marco Polo (1254 - 1324) se svým otcem a strýcem v ní putují z Benátek do Asie k mocnému Kublajchánovi. Popisovaná cesta začíná roku 1260, kdy se Evropa rychle ekonomicky a kulturně rozvíjela a začala rozšiřovat pole své, zejména obchodní, činnosti. Tehdy Niccolo Polo vzal sebou na cestu do Mongolska svého syna Marca. Ten později zůstal ve službách mocného Kublajchána.
Marco Polo svůj příběh pak pro ukrácení dlouhé chvíle v janovském vězení vyprávěl svému spoluvězni Rusticellovi, který byl dvorním spisovatelem a milovníkem neuvěřitelných případů. Rusticello vše hned zapisoval. Když pak chtěl znovu příběh slyšet, Marco Polo to odmítl s tím, že by mu stejně nikdo neuvěřil. Příběh přesto žil dál. Kniha původně sepsaná Rusticellem byla mnohokrát přepisována a převyprávěna. Její původní název Popis světa se postupem doby změnil na Milion. Roku 1485 byla vydána v Antverpách a jako autor je uveden mnich Francesco Pipin z Bozónie. Tuto latinskou verzi přeložil do češtiny Václav Bahník a roku 1989 jí vydal Odeon.
V roce 1982 byl natočen osmidílný italský výpravný koprodukční seriál Marco Polo. Pro mně dodnes nezapomenutelný. Nádherné scenérie z cesty do Mongolska a k tomu úchvatná hudba Ennia Morriconeho.
Jméno Marco Polo, na počest tohoto cestovatele, nese nejen cestovní kancelář, ale také vydavatelství, věnující se cestování.   Alena - Signora




Legenda H + Z - První cesta - Jiří Hanzelka & Miroslav Zikmund
Emila Holuba - Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelku spojuje cestování - cestopisy. Jakou knihu uvedu, to bylo těžké rozhodování. Něco z mládí, myšleno mého, to byly také reportáže v televizi, které jsme sledovaly jako děti ještě černobíle. Knihy, které máme doma?
Rozhodla jsem se pro "První cestu - Legend Hanzelky a Zikmunda", kterou upravil po více jak padesáti letech právě Miroslav Zikmund. Knihu jsem ještě nečetla, ale slibuje výběr z toho nejlepšího ze společných cest. Marta -Fukčarinka

Cestopisy příliš nečtu, ale přecejen se u mě jeden najde. Příběh opravdové vášně jsem si přečetla s chutí. Napsala ho naše "marmeládová královna" a popisuji svoje cestu Evropou a severní Afrikou na které vařila marmelády z čerstvého místního ovoce.
Jitka Š. - Sbírka mých knih




Tak a můžete hlasovat, která z nabízených knížek se vám nejvíc líbila


Která kniha vás nejvíc oslovila?


*****     *****     *****


A teď tu máme další písmenko abecedy a to D

Všechny tyto obrázky mají něco společného.
Jsou pro nějakého uživatele, pro určitou věkovou skupinu
Pro koho???   pro D....



Jeden z  nejoblíbenějších žánrů zábavné literatury zahrnuje román novelu a povídku.
 Název pochází z latinského slova detegere = odkrývat, odhalovat. 
Příběhy jsou založeny na spáchaném společensky nebezpečném činu, po jehož pachateli, detailech způsobu provedení nebo motivu se pátrá.  
Je to složitá hádanka, intelektuální hra a výzva čtenářovým logickým a deduktivním schopnostem.
Příbuzným typem této literatury jsou pitavaly nebo thrillery. 
Jde o D....

Tak už víš o čem budeme číst příště? 
Budou to knihy pro D....
Bude to slavný literární žánr zvaný D...



Moc se těším, na vaše bezva knižní tipy.
Mám prosbu na Hanku Otavinku,
pošli prosím svůj email na knizni.abeceda@seznam.cz
Děkuji 








12 komentářů:

  1. Moc se mi líbí tohle zastavení nad knížkami, i když se neúčastním. Všechny cestopisy jsou zajímavé, ale dala jsem tip Marco Polo - protože prostě Benátky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezva, že se ti to líbí. Je tu spousta doporucených knížek. Treba si nějakou vybereš. Nebo se taky zapojíš

      Vymazat
  2. Hlas jsem dala Ladislavu Ziburovi- 40 dní pěšky do Jeruzaléma. Kdo nečetl a má rád cestopisy,nenechte si ujít tohoto autora. Nyní čtu jeho novou knihu prázdniny v Česku ,čte se krásně, jemně a přitom nechybí ani Ziburuv humor. Tuším, že za tuto knihu dostal cenu Hanzelky a Zikmunda.
    Nicméně mě lákají i další uvedené tituly,což značí, že nejen Renátka,ale také my zúčastnění máme možnost oživit si kolik krásných knih je na světě.Dekuji vám všem za tipy na knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když klikneš na ikonu se sovou v levé liště blogu, jsou tam všechny knihy hezky pohromadě

      Vymazat
  3. Myslím, že jsem žádnou z knih nečetla.

    OdpovědětVymazat
  4. O Ladislavu Ziburovi jsem už slyšela, ale ještě nic nečetla. Budu se po něm muset poohlédnout.

    OdpovědětVymazat
  5. Taky už ho mám v hledáčku...

    OdpovědětVymazat
  6. Otec miloval cestopisy, zejména z Afriky, Oceánie - hlavně, když tam byla nějaká náherná čokoládová mulatka s krásnými ňadry. Tak jsem mu kupoval nádherné knihy na křídovém papíře od Miloslava Stingla. Mamka otce přežila a v pozůstalosti jsem už ty knihy nenašel.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤