pondělí 30. ledna 2023

Knižní abeceda - písmenko L

 Měsíc utekl jako voda a je tu první letošní díl Knižní abecedy. Opět a velmi ráda vás tu všechny vítám. Nebudu zdržovat , mrkneme se, jak dopadlo písmenko K:

Tentokrát se do soutěže zapojily:
Hanka - Otavínka
Helena - B
Jitka Š. - Sbírka mých knih


Hodně mě překvapila nula u takové klasiky jako je Romeo a Julie



A kolik tedy která z děvčat získala bodů?



Krásných 20 hlasů si rozdělily takhle.
Kdo jako první dosáhne na 100 bodů?




 A je tu písmenko L                                                                                                                                 Opět jste měli možnost poslat 3 knihy: literaturu faktu -  jak jste správně poznali                                                                                                     knihu s názvem na L                                                                                                                                     autora knihy na L

Moje máma měla ráda interiéry hradů a zámků. Už jako malá holka jsem tedy slýchala o "Sisince". Co s ní všichni mají? Proč je tolik oblíbená? Tohle jsem jako dítko nechápala. Byla to prostě jen jedna z mnoha tváří na obrazech. Jenže pak jsem vyrostla a najednou...Viděla jsem film s Romy Schneiderovou a později i další zpracování. A postupně jsem se o císařovnu Sisi začala zajímat. Četla jsem romány, dokonce jsem byla v Schönbrunnu, což je nádherný zámek ve Vídni, jak určitě víte. A začala jsem se zajímat, jak to vlastně s tou osvícenou Sisinkou bylo. Jedna z knih, kterou jsem přečetla a která mě zaujala byla i Osudová Sisi - Jean des Cars.                                                                                         Když jsem poprvé viděla film o Titanicu, moc jsem tomu nevěřila, jak se taková festovní loď mohla potopit. No a protože přímo  v domácí knihovně byl Titanic - Miroslav Hubáček, dala jsem se do čtení. No a byla jsem lapená v literatuře faktu. 

A teď už se můžete podívat, co jste poslali k písmenku L vy :


LITERATURA  FAKTU:

Barbora Špotáková: zlatá královna - Richard Kozohorský
Legendární sportovkyně, kterou k atletice přivedli její rodiče. Zpočátku se věnovala sedmiboji a na juniorském mistrovství světa v roce 2000 vybojovala čtvrté místo. K hodu oštěpem se dostala během svého ročního studijního pobytu ve Spojených státech. Je nejúspěšnější oštěpařkou olympijské historie, jako jediná vybojovala tři medaile, z toho dvě zlaté. Alena - Signora


Lahoda - Rob Dunn, Monica Sanchezová
Čtivá kniha o historii chuti a čichu. Celý život jsem
na dietě a tak si ráda čtu o jídle, chuťových pohárcích a vůni jídel. Právě vyšlo. Hanka - Otavínka

Město pod Špilberkem - Oldřich Sirovátka
Narodila jsem se a stále ještě větší část svého života prožila v Brně. Miluji to město, má své kouzlo a i když bych ráda řekla, že ho dokonale znám, tak to není pravda. Stále znovu a znovu se dozvídám nová fakta, o nichž jsem dosud netušlia. Četla jsem několik knih, které mají vztah k Brnu, ať už to byly romány, pověsti, nebo různé naučné. Mezi mé oblíbené se pak zařadila kniha Město pod Špilberkem, která popisuje Brno ze všech možných úhlů pohledu a je doplněná mnoha historickými fotografiemi.
Jitka Š. - Sbírka mých knih



KNIHA  S  NÁZVEM  NA  L:

Líbáš jako Bůh i ďábel - Marie Poledňáková 
Dvě knihy v jedné. V první části se profesorka francouzštiny Helena, která žila ve společném bytě s bývalým manželem, za dramatických okolností seznámila s lékařem záchranné služby Františkem, který byl "tak trochu ženatý" a bláznivě se do sebe zamilovali. Příběh napsaný s laskavým humorem, plný vášně, rozchodů a návratů, kdy zamilované dvojici komplikovali vztah nejen partneři, ale i další členové Heleniny rodiny.
Ve druhé části se Helena s Františkem vypravili do Maroka. Ani tady jim nebylo dopřáno vytoužené soukromí. Namísto toho se dostávali do humorných a někdy i dramatických situací, kdy je bývalí partneři přijeli "zachránit".
Obě knihy vznikly až na základě stejnojmenných filmových komedií, které v letech 2009 a 2012 získaly Českého lva za divácky nejúspěšnější filmy a také byly oceněny Hlavní cenou na festivalu české komedie. Alena - Signora


Listování - Jan Werich
Typ memoárové literatury. Vzpomínky a korespondence Jana Wericha
s rodiči a přáteli. Doplněno bohatou fotografickou dokumentací. Hanka - Otavínka



AUTOR  KNIHY  NA  L:

Milenec lady Chatterleyové - David Herbert Lawrence 
Sir Clifford Chatterley se vrátil na své panství Wragby z první světové války jako invalida na těle i na duši. Byl od pasu dolů ochrnutý. Svou mladou ženu Connii týral metodami, které ovládali blahosklonní britští gentlemani. Bylo jen otázkou času, kdy mladá zámecká paní našla spřízněnou duši Mellorse, který byl o dvě společenské příčky níž a který na panství pracoval jako myslivec. Příběh cizoložné lásky, jehož intimní pasáže sklidily bouři nevole u údajně mravné společnosti způsobil, že kniha byla až do roku 1960 v Británii zakázána jako pornografie. Byla napsána už roku 1928 a vydána v Itálii v anglickém jazyce. V českém jazyce vyšla poprvé roku 1930.
Je zařazena do výběru 100 nejdůležitějších knih 20. století. (Ve stejném výběru je i jedna kniha v českém jazyce a to Žert od Milana Kundery). Alena - Signora


Za horama za dolama - Helena Lisická  
Helena Lisická  (1930-2009) byla spisovatelka, autorka knih pro děti i dospělé a též etnografka.
Spisovatelku jsem osobně znala. Než byla spisovatelkou pracovala jako knihovnice 1960-1968 v čs. armádě. Největší ohlas měly její knihy pověstí, např. "Za horama za dolama" - knižní debut v roce 1965. Zde jsou pověsti o založení Olomouce, Michalském výpadu, Zlatém prstenu (což je Dům u zlaté štiky), Koňské nevěstě (Dům u černého koně) a další. Pověstí je deset. Hanka - Otavínka


Pipi Dlouhá Punčocha - Astrid Lidndgrenová
Když jsem si přečetla, že téma je autor na L, tak mě jako první napadla Astrid Lidndgrenová a její dětské knížky, mezi nimiž zaujímá pomyslné první místo Pipi Dlouhá Punčocha. Je to sice už hodně dávno, co jsem ji četla, ale obávám se, že ji nic nedokáže překonat.
PS: spisovatelce jsem též věnovala článek na svém blogu "Výjimečné ženy"  
Jitka Š. - Sbírka mých knih

 

Tady jsou tři tlačítka pro hlasování:

LITERATURA FAKTU KNIHA S NÁZVEM NA L AUTOR KNIHY NA L


O čem bude Knižní abeceda příště?
O písmenku M a tématu, zabývajícím se:
- bájemi a jejich původem
- náboženstvím, jeho tradicích, zakladatelích
- ságami o bozích
Druhy M jsou :
- antická
- severská
- Keltská
- Egyptská
- slovanská ....

Také můžete poslat knihu od spisovatele, jehož příjmení začíná na M
A nebo knihu, jejíž název začíná na M

Jaj, zapomněla jsem dopsat do 18 hodin,
abych to stihla zpracovat.
Děkuji za pochopení.
Už se zase těším, na vaše knížky.
Pište, pište :-)




8 komentářů:

  1. Knížky paní Lisické jsem měl doma už jako dítě a dnešní zmínka mi to připomněla :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsem ostuda, ale já ji doteď neznala...

      Vymazat
    2. Jako zcela první jsem o ní napsala medailonek v roce 1982. Její knihy hltaly hlavně děti a nikdo o ní nic nevěděl a tak nezbylo nic jiného než paní spisovatelku navštívit, vyzpovídat a napsat pár listů. Přiložit fotografii a rozdat dětem při besedě v olomouckém Divadle hudby. Protože obě jsme měly stejnou profesní zálibu, začaly jsme se kamarádit.Helena Lisická nepsala o Prostějovu. Tímto autorem byl Karel Kalláb (1884 - 1963), který v knize Pověsti hradů moravských a slezských (1937), popsal pověsti a hrady z míst Plumlov a Prostějov. Paní Lisická napsala o Plumlovu O paní Johance v knize Z českých a moravských hradů. 1977.

      Vymazat
    3. Otavínka. Doplňte si u anonymního komentáře moje jméno Otavínka. Nevím, proč se to neukázalo.

      Vymazat
  2. Moc děkuji za velice zajímavý komentář.

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska to vyhrála na plné čáře Pipi :).

    OdpovědětVymazat
  4. Reny, ty jsi úžasná..... Kde na to všechno bereš čas? Moc tě obdivuji, že dovedeš vytvořit, zorganizovat a ukučírovat takovou soutěž!!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤