čtvrtek 1. července 2021

Hudební abeceda I+J


I přes prázdniny, které začínají dnešním dnem, pokračuje Hudební abeceda. Děti se mají, po docela náročném školním roce je čekají dva měsíce odpočinku. Zaslouží si ho. A nás dnes čeká další díl Hudební abecedy


  

Nejprve si jako obvykle ukážeme, jak to dopadlo minule.



A teď bodíky...


A teď už na další dvojdíl pro písmenka I+J



Koho jsem našla pod písmenkem I? 

Enrique Iglesias a tanečně chytlavé  Bailando nebo jeho táta Julio Iglesias a jeho krásné kantilény. INXS - Never Tear Us Apart. Coby rockerka, nesmím vynechat  Iron Maden .


A kdo se skrývá pod J?

Janet Jackson, Ian Anderson v čele kapely Jethro TullElton John. Tom Jones a jeho nesmrtelná Sex Bomb. Hipies Janis Joplin. Metaloví Judas Priest. Zpívající právník Ivo Jahelka, Dalibor Janda, rocková dcera rockového kapelníka - Marta Jandová a Petr Janda, pohádková Heidi Janků, J.A.R. neboli jednotka akademického rapu, Jelen, Jaroslav Ježek


Vybrali jste opět parádní písničky:


Natalie Imbruglia - Torn O písničce k písmenu I jsem musela dlouho přemýšlet, protože mě hned nenapadl žádný interpret. Nakonec jsem si vybrala Natalii Imbruglia a skladbu Torn. Při poslechu téhle zpěvačky jsem ale zjistila, že díky tomu, jak ji hrají/hráli v rádiích, mám ji docela naposlouchanou a její písně znám víc, než jsem si myslela. Líbíli se mi, protože je to takový pohodobý poslech.
Iva - Anawi


Petra Janů + Petr Janda - Jedeme dál Mám ráda písničky, které mají příběh a třeba i zajímavý klip. Klip k téhle skladbě mi utkvěl v paměti a proto jsem si jej vybavila se jmeném skvělé zpěvačky Petry Janů. Další písničky ani moc neznám, snad jen také klipové podání písně To máme mládež, tentokrát zpívané s Věrou Špinarovou.
Iva - Anawi


***


Imagine Dragons - Birds. Váhala jsem, jestli poslat dvě písmenka či jedno. Nakonec posílám obě. Můj první favorit, o kterém nebylo třeba moc přemýšlet, jsou Imagine Dragons. Kapelu sleduji od jejich vzniku a skvělého prvního alba, až po současnost, kdy čekám a jsem opravdu zvědavá na připravovanou novinku. Z písniček jsem vybrala Birds.
Nikola - Koutek knihomolky



Michael Jackson - Who Is It. Další písmenko mi vrtalo hlavou, protože možností bylo více. Nakonec jsem se rozhodla pro Michaela Jacksona. Nad písničkou jsem váhala, ale nakonec posílám Who Is It.
Nikola Koutek knihomolky



***


Imodium - Divoká řeka. Těžko hledat Čecha,  ale našel jsem  Imodium.
Ivo Ch.



Jezinky - Jak rozjíždí se vlak. A něco pro otrlé pamětníky  - Jezinky
Ivo Ch.



***


Petar Introvič - Já to platím. Posílám svůj výběr do Hudební abecedy. Tentokrát dva interpreti, kteří nejsou až tolik známí. Od písmene I je to Petar Introvič se skupinou Bluesberry  a jeho Já to platím. Znala jsem se s ním osobně. Kluk z Hanspaulky, přezdívaný bluesový král, úžasný  kytarista a hráč na foukací harmoniku a na druhé straně nadšený cyklista, usilující o to, aby i v Praze bylo pro cyklisty bezpečno. Cyklistika stála za jeho předčasným odchodem, kdy byl po hrozivém pádu uveden do umělého spánku. Z něho už se bohužel neprobral a loni v lednu odešel do muzikantského nebe. 



Pavlína Jíšová - Jeruzalém ze  zlata. Od písmene J vybírám Pavlínu Jíšovou a její Jeruzalém ze zlata.
Hebrejská píseň, kterou do češtiny přebásnil Josef Prudil, nazpívala Jíšová úžasně. Zvládla bravurně i hebrejštinu.
Alena S. - Šeptání do vrby 


***


  
Iné Kafe - Ráno. Slovenská punk rocková kapela vznikla v roce 1995. Tuto písničku měli ve svých mí synové. Vlastně jen její refrén. Protože byl součástí jejich táborové hymny.  Je to chytlavá melodie a proto ji mám ve svých oblíbených teď pro změnu já.
Renata - Chudobka


Jasná páka - Majolenka Svého času prostě nešlo odejít z taneční zábavy, dřív, než odehráli Majolenku. Ten pocit o několik let později, když jsme si s manželem koupili kazetu s písničkami Jasné páky, ten se nedá popsat. 

A jdeme na to .
Hlasujte pro svého favorita.



Tak a je tu další písmenko - K
Už teď se těším na vaše písničky.





17 komentářů:

  1. Překvapilo mě, že tu není Michael Jackson vícekrát. Rovněž mě mrzí, že tady nejsou Iron Maiden, které jsem původně chtěla poslat... Říkala jsem si, že tu určitě budou...
    Tentokrát má můj hlas Iva. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ironi jsou nahoře, v těch, co jsem našla :-)

      Vymazat
    2. To jsou, škoda, že se pro ně nedá hlasovat. 🙂 Já je chtěla poslat namísto druhého písmenka, nevěděla jsem totiž, co pošlu, pak mě to trklo. Bylo to opět těžké, rozhodnout se, co poslat.
      Těším se na další kolo, které mi to taky neusnadní, ale přesto se těším.

      Vymazat
  2. Hlásím se dobrovolně, že jsem písmenka I a J zapomněla odeslat, ale hlas jsem dala Alence a písní "JÁ TO PLATÍM". Můj tip byl Petr Janda a Věra Špinarová - To máme mládež.
    Další hlas bych ráda dala Renatce a její Jasné páce.

    OdpovědětVymazat
  3. Renatko, polepším se,ale děkuji. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem zapomněla. Ach jo......

    OdpovědětVymazat
  5. Hlasuji pro písničku Torn, při jejím poslechu se mi vždy vybaví pěkné vzpomínky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já na to už poněkolikáté zapomněla. Mám toho teď nějak moc, sama taky už pěkně dlouho nebloguju... Jen občas mi vyjdou přednastavené články, co jsem si připravovala už v zimě. Snad to tentokrát už konečně dám.

    OdpovědětVymazat
  7. Renatko,zavítala jsem, abych Ti popřála pěkný víkend :-)

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, na chatě jsem na tohle neměla nástroj, a tak jsem to vypustila. Měla jsem v plánu dát dvojici zpěváků, otce a syna Iglesiasovi, ale to už je šumák. Na Káčko snad nezapomenu....výběr Jethro Tull mne nadchnul. No a samozřejmě Jaroslav Ježek. I když nějak nevím, jestli by se dala dohledat skladba v jeho pěvecké interpretaci. A nejznámější jeho dílo Bugatti step vlastně hrajou různí klavíristé, nevím jestli by byl mezi nimi nějaký na I nebo J.....

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤