středa 16. února 2022

Hudební abeceda - pismenko V

 Tak vás tu všechny opět vítám. Hudební abeceda se pomaličku blíží do finále. Dnes tu máme písmenko V. Než si pustíme vaše písničky k němu, podíváme se, jak dopadlo T. 


Michal Tučný a Všichni jsou už v Mexiku získal parádní 4 body.
Gratulace letí k Jance - Mé radosti



Pořadí na prvních místech je hodně zajímavé.
jak to všechno dopadne?


Co jsem objevila pod písmenkem V?

Van Halen a jejich pecka Jump.
Šárka Vaňková - hvězdička jedné řady Superstar s písničkou Letím ke hvězdám
Vladimír Vysockij - ruský písničkář, chtěl Spasit naše duše 
Honza Vyčítal - zakladatel Brontosaurů zpívá o  Ufounovi
Vengaboys s letní párty písničkou - We're Going To Ibiza! 
Verona - pohodové skladby jako třeba Ztracená bloudím.
Vivaldi - myslím, že není třeba představovat klasiku Čtvero ročních období
Visací zámek - punková skupina s nesmrtelnou 50
Vondáčková Lucie - začínala jako moderátorka Marmelády...Láska na sto let
Vitacit - rocková kapela vznikla pod názvem Smetiště, známá je třeba jejich Sybila
Voxel - alias písničkář Václav Lebeda a jeho V naší ulici
Pavel Vítek - začínal třeba s narozeninovou písničkou Má svůj den
Vypsaná fixa - pardubická pop punková kapela vypráví o Čtyřech sluncích


Vangelis - 1492 Conquest of Paradise. V jako .... Vangelis. Takže je jasné o čem je dnešní článek.
Jedná se o další písmenko Chudobčiny Hudební abecedy. Přiznávám, že předchozí dvě jsem vypustila, protože interpreti na T a Š nejsou zrovna mým šálkem kávy. Ovšem V, tak to už je jiná. Vangelis byl jako první na ráně, další je už jednou zmiňovaná skupina Velvet Underground, tu jsem zmínila již v případě písmena R když jsem tu psala o Lou Reedovi. Řecko má, nebo mělo co se týče popmusic dvě želízka v ohni. Prvním byl již zesnulý zpěvák Demis Roussos a druhým je právě zmiňovaný charismatický instrumentalista a příležitostný zpěvák Evangelos Odysseas Papathanassiou
známější pod uměleckým jménem Vangelis. Není bez zajímavosti, že s prvním jmenovaným v roce 1960 založili řeckou hudební skupinu The Forminx a po odchodu do Paříže v roce 68 založili novou skupinu Aphrodithe's Child, která se zacílila na progressive rock. Sólovou dráhu začal s nabídkou skládat hudbu k filmům Frederica Rosiffa. Přes dvacet let tvořil duo Jon and Vangelis se zpěvákem skupiny Yes Jonem Andersonem. Vangelis se později přesunul do Londýna kde si založil vlastní nahrávací studio NEMO. V roce 1982 se začala jeho nejznámější část kariéry a to skládání hudby k filmům významných režisérů jakými jsou třeba Ridley Scott nebo Oliver Stone. Za film Huga Hudsona Ohnivé vozy z roku 1981 dostal prvního Oscara za hudbu. Po té následovala o rok později hudba k ikonickému sci - fi filmu Blade Runner Ridley Scotta který proslavil herce Harissona Forda. O deset let opět z úspěšné spolupráce se stejným režisérem zní z rádií úvodní melodie z filmu 1492: Dobytí ráje (u nás známá v podání Daniela Hůlky) kde hlavní roli Kryštofa Kolumba ztvárnil Gerard Depardieu, rok 2004 hudba k filmu Olivera Stonea Alexander Veliký (Collin Farell a Angelina Jolie v hlavních rolích) a v roce 2007 zatím poslední filmové počiny a to hudba k životopisnému filmu o španělském malíři El Grecovi režiséra Yannise Smaragdise a několik skladeb do polského dokumentárního filmu o papeži Janu Pavlu II. Świadectwo režiséra Pawla Pitera. Mezitím samozřejmě vydával i sólové desky. Rok 95 byl úspěšný pro titulní skladbu z alba Voices které následovalo po albu El Greco.
Vybrala jsem tentokrát tři skladby. Jako první, a jediná soutěžní je asi nejznámější Dobytí ráje. Druhou skladbou je část koncertu z Athén, jedná se o doprovodnou hudbu pro NASA a její vesmírné mise nazvaná Mythodea, ta už je stejně jako třetí skladba nesoutěžní. Třetí skladba je ze spolupráce s Jonem Andersonem u nás jí známe v podání Hany Zagorové. Jako u všech mých oblíbenců je i v tomto případě strašně těžké vybrat skladbu kterou bych měla raději než ostatní. Protože Vangelisovo dílo je opravdu velmi rozsáhlé....Vendy - Svět podle Dandíka.


***   ***   ***   ***   ***


Helena Vondráčková - Slza z tváře padá. Helenu Vondráčkovou sice pravidelně neposlouchám, ale má široký repertoár, že kterého spoustu písniček znám a mám ráda, některé jsme zpívali ve škole. Jsou to hlavně starší písně zpívané s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, potom také předělávky zahraničních skladem jako je píseň Dvě malá křídla tu nejsou nebo A ty se ptáš co já. Nakonec jsem si vybrala pohádkovou písničku, která je o vyzpívání se ze žalu. Iva - Anawi


***   ***   ***   ***   ***  


Daniel Vrba - Za zády. Jak jsem už avizovala v minulém kole hudební abecedy, těším se na písmenko "V". Proč jsem se těšila, již podruhé mohu v hudební abecedě představit skupinu z našeho města Havířova. Zpěvák Daniel Vrba a kapela Světlo - jejich nový singl "ZA ZÁDY". Přeji všem příjemný poslech.  Marta - Fukčárinka


***    ***   ***   ***   ***




Helena Vondráčková - Sladké mámení. Opět jako patriot zůstávám u domácích zpěváků a zpěvaček a též vzpomínek na mladá léta. "Sladké mámení" - to je píseň, která mě vždycky optimisticky naladí a zlepší náladu. Je rychlá, temperamentní a melodická. Tak tedy - Helena Vondráčková. 


***   ***   ***   ***   ***


Jitka Vrbová - Co nevidět se sejdem. Vybrala jsem tentokrát Jitku Vrbovou a její písničku Co nevidět se sejdem. Dáma s úžasným hlasem a nezaměnitelným a osobitým humorem, která je původní profesí učitelka. Narodila se roku 1940 a na její koncerty, které jak věřím znovu budou, se moc těším. Na tom posledním, krátce před pandemií, zpívala v černých brýlích a mezi jednotlivými písněmi se svěřila s tím, že opravdu nemá nemocné oči, ale ... prý jí líčení trvá už hodinu a její čas je už drahý. A prý dámy pochopí. Já pochopila. 😀Přeji hezký poslech. Alena S. - Šeptání do vrby.



***   ***   ***   ***   ***


Vítěslav Vávra - Citronová holka. Zpívající bubeník, kterého jsem svého času taky milovala...Měl pár písniček, ale ty jsem uměla nazpamět...Patří k mému dospívání. Renata - Chudobka





Tak a můžete si vybrat svého favorita a dát mu svůj hlas.



Příště máme písmenko, ke kterému není moc interpretů a skupin. 
S největší pravděpodobností budete posílat tak od dvou až tří zpěváků či skupin.
Nenechávejte to na poslední chvíli, 
když se trefíte do stejné písničky, písnu vám hned zpět.
Moc se těším, co vyberete.





9 komentářů:

  1. Tak při písničce V naší ulici se mi úplně ježí chlupy hrůzou, to když slyším, tak okamžitě vypínám rádio. Pro mne (samozřejmě jen můj názor) je to bezduchá písnička se šíleným textem... ano, kdyby člověk znal texty cizojazyčných písniček které naopak třeba zbožňuje, asi bych na tom byl stejně! ;-). Vondráčková byla jakž takž ještě ke snesení do doby než si vzala nynějšího muže. Naprosto u mne ztratila kredit tím jejím soudem s Martou Kubišovou i pak dalšími. Víťa Vávra, tak to byl takovej chvilkovej idolek. Vivaldi! Jak na něj jsem zas mohla zapomenout!! Vždyť patří do mé Top klasické hudby. No a teď mi došel další zástupci klasické hudby. Vejvanovští.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani mně se ta písnička nelíbí. Abych řekla pravdu, až na pár výjimek naší tvorbu vůbec neposlouchám. Obě Vondráčkové taky s chutí vypínám.

      Vymazat
    2. No vidíš a mě třeba V naší ulici nevadí. Každý máme jiný vkus....

      Vymazat
  2. Hlasuji pro klasiku, Sladké mámení, jinak mě tentokrát z výběru bohužel jiná písnička nezaujala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hlas jsem dala Za zády,hoši jsou připraveni i na pády🥰 Žádné pády 👍

    OdpovědětVymazat
  4. Hlasuji "Za zády", nová krev potřebuje podpořit. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤