pátek 9. října 2020

Pracovní karanténa

Covidové šílenství je zpět. V celé své kráse. Je ještě víc šílenější, než na jaře. Nebo je možná šílený krizový štáb. Spíš by se hodilo říct možná určitě. Některá jejich nařízení se vymykají zdravému lidskému rozumu. 
Nejvíc mě udivil zákaz zpěvu v hodinách hudební výchovy. Děti mají celou dobu výuky roušky i učitel má roušku. A roušky nás přece ochrání. Nebo ne? Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě! Ale ne během hudební výchovy? 


Druhý extrém je tohle nařízení týkajících se stravovacích provozů, restaurací: 

g) nebude poskytována možnost bezdrátového připojení se na Internet pro veřejnost.

 Znamená to snad, že se covid umí šířit přes wifi? 

Co dělat, když už se covid přece jen dostal až do naší blízkosti? Všichni normální lidi při kontaktu s covid pozitivní osobou jdou stěr a do 10 denní karantény. Jen zdravotníci a možná i pracovníci v sociálních službách jdou do tak zvané pracovní karantény. Co to znamená jsem si vyzkoušela během uplynulého týdne a bohužel si to vyzkouším znovu. Smím jezdit jen do práce a zpět. Podle dostupných informací nesmím do prostředků veřejné hromadné dopravy, takže pokud bych dojížděla autobusem nebo vlakem, mám normální karanténu. V práci nosím respirátor třídy FFP 2. Mám dva na 13 hodinovou směnu. Měla bych se převlékat na určeném místě. Jenže není kde, takže si při vstupu do budovy místo roušky si nasadím respirátor. Svůj, zakoupený. A ve společné šatně se převlékám s ním. Další problém je s jídlem. Není kde jíst odděleně od ostatních. Minulý týden jsem chodila do šatny pro studenty ve druhé části našeho oddělení. Ale od středy chodí studentky opět na praxi, takže jsem strašně zvědavá, kam mě odsunou v neděli. Dnes mám noční a jsme tam pouze dvě, protože moje studentka nejspíš nepřijde, protože její karanténa asi bude klasická, doma. Navečeřím se na DMZ (denní místnost zaměstnanců) a pak tam pořádně vyvětrám. O nějakém pitném režimu si můžu akorát tak nechat zdát. 


Dobry den, vysledek vysetreni na COVID-19 pacientky R.C. r.n.1970 je NEGATIVNI. Ustav mikrobiologie FNOL. SMS je automaticky generovana, neodpovidejte na ni.
Zkopírovaná sms, kterou mi poslali cca 4 hodiny po stěru.
Byla jsem za ni moc ráda. 
Všech 9, kteří jsme šli ten den na stěr, 
bylo po jejím přečtení negativně pozitivních :-)

Čekají mě tedy další dva nepříjemné výtěry, tím druhým, pak snad zdárně ukončím svou druhou pracovní karanténu. 
A jak jsem k ní přišla? 
Přijali jsme pacienta  se zánětem, byl bez zvýšené teploty, neměl žádné příznaky, takže mu covid při příjmu nesetřeli. Jenže během noční směny si to chudák vybral se vším všudy, horečka mu stoupla až na 39,5 stupňů. A když se dodatečně udělal stěr, co myslíte...měl ho tam...
Smutné na tom je, že kolegyňka, která o něj pečovala druhý den, než ho převezli na covid oddělení, měla sice první stěr negativní, ale ten druhý byl pozitivní. Měla teploty a pořádnou rýmu. Leží na ubytovně a je jí mizerně. Má neschopenku. Jedinou, maličkou, útěchou jí může být, že ji má placenou za 100%. 


Zkopírováno z její zdi na Fabooku



Včera jsme přijali pacienta k plánované operaci. Covid se stírá až během příjmu na oddělení. Nejsou prostory k tomu, aby byl až do výsledků na samostatném pokoji....Odnesly jsme to my dvě, já a studentka. 
Na jedné noční, to už byla pozitivní kolegyňka na PN, jsme se s lékařem bavili, jak by to bylo, kdybychom byli pozitivní, ale bez příznaků. Co byste řekli? Chodily bychom do práce s respirátory,  omezené pouze pracovní karanténou. Přijde mi to děsné. Jaký význam mají pak všechna opatření, když se dělají takovéto výjimky? 


O tenhle vtípek, kolující sítí FB,
se nejde nepodělit. 
S úsměvem na rtech vám příjemný víkend
přeje vaše karanténou postižená Chudobka




41 komentářů:

  1. Renatko, hlavně že jsi v pořádku, všechno ostatní ber s rezervou. Podobné storky slýchám i od jiných známých a jsou to jejich vlastní zkušenosti, žádné "jedna paní povídala". Nechci covid nijak zlehčovat, ale na druhou stranu občas to vypadá, že to není až tak zlý, jak se nám ti nahoře snaží namluvit.

    OdpovědětVymazat
  2. Renátko, to se nedá ani číst v klidu, tak to chápu já a je mi z toho ouvej! Nevím, co je horší, jestli opravdu ta nemoc, nebo ta strašidla. Už abychom měli všichni klídek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježurko, teď je v práci úplný blázinec. Jeden den je to tak, druhý den jinak...

      Vymazat
  3. Renátko, jsi v nezáviděníhodné situaci, tak jako většina zdravotníků. O pracovní karanténě mi už říkala neteř, která pracuje ve Vinohradské nemocnici. Také prý jí to hlava nebere.
    Podobnou SMS dostala vnučka Sára a o týden později její táta. Sára se vrátila ze školy v přírodě, kde po návratu domů bylo zjištěno, že jeden z žáků je pozitivní. Jen se na výsledky muselo čekat 56 hodin. Byli jsme všichni nervózní, jak to dopadne. Zeť měl vysoké horečky, takže mu jeho praktický lékař vypsal žádanku. Naštěstí byl také negativní. Výsledky měl také až za dva dny. Tady u nás se to nestíhá, nejen vyhodnotit výsledky, ale dohledat kontakty.
    A já se dostala do stádia, že se raději, pokud možno, kontaktům vyhýbám. Včera jsme byli v mém rodišti a moje spolužačka nás pozvala na kávu. Raději jsem s díky odmítla. Mám lehkou rýmu, manžel pokašlává ... a něco k nim přitáhnout, když žijí společně s mladými a malými dětmi. Asi bych si to dlouho vyčítala.
    Opatruj se a hlavně, buď na sebe opatrná 🙏💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikomu v mém okolí to hlava nebere. Tak já nesmím do obchodu, abych nenakazila zdravé lidi, ale do práce ano, vždyť tam jsou pouze pacienti...

      Vymazat
  4. Renatko, tahle doba je opravdu děsivá a já obdivuji všechen zdravotní personál, který maká od rána do večera a určitě už toho mají víc než dost. Držím palce, ať se ti ta potvora covidová vyhýbá. Nejen tobě, bez zdravotníků bychom byli všichni v, vždyť víš ... ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Evi, zatím mě obchází. Je sice hodně blízko, ale netroufá si...

      Vymazat
  5. Renatko, přeji zdar a sílu v takové nelehké době. Co na to říct, nebo lépe řčeno napsat. Snad jen tolik, každý to bere jinak, má svůj rozum a měl by se chovat podle toho. Ovšem jak se dočteš u mě na blogu, potvrdilo se ono známé - komu není z hůry dáno, v apatice nekoupí. Jinými slovy jsou mezi námi lidé nezodpovědní.
    Jinak u nás co tak slyším v tel. hovorech od známých, kdo jde na operaci, nebo vyšetření- kolonoskopii, musí předtím mít test negativní. Divím se tedy co zde píšeš, spíše nezodpovědnosti vašich nadřízených, vám tak vytvářejí nepříznivé pracovní podmínky. Těm nařízením se nedivím a jako zastrašování to neberu, každý si to má sám přebrat co je a co není pro něj nutné.
    Měla bych nadávát, být proti všemu, vnukovi nevyšla spolupráce na připravovaném muzikálu po stránce hudební, také koncerty jejich skupiny jsou zrušené, křest CD nebude. Nenadávám, nespílám opatřením,říkám si, však bude lépe. Na druhou stranu trnu jak vyjde test jedné z mých dcer, pracuje ve školství, druhá mě včera volala a konečně bere vše zodpovědně, dáme si mami pauzu, pokud budete něco potřebovat zavolej a přinesu ke dveřím, není třeba riskovat, byla jsem hloupá, když jsem tvrdila, že je to jako lehká chřipka. Dcera pracuje v kanceláři a druhá práce na rehabilitaci,už se nesměje, že přeháníme,když jsme odmítli před nedávnem její pozvání do divadla. Jezdíme do přírody, chodíme na procházky, na nákup ano, ale jednou za čas jeden, wify připojení v restauraci,či nákupním centru je opodstatněné, vysedávalo by se tam zbytečně. Vám by zbytečně přibývalo pacientů a my, kteří ze všeho nešílí a nepanikaří vás zdravotníky máme rádi a proto se nebudeme zbytečně vystavovat nebezpečí a zvyšovat stav v nemocnicích. Zdraví a sílu přeji vám všem, na jednom oddělení blízko tvého bydliště pracuje lékař a lékařka z naší rodiny, takže asi tak.☺

    OdpovědětVymazat
  6. Ježišku na křížku, to jsem se teda Renatko vypsala, promiň.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se z toho taky potřebovala vypsat, přetože pak jsem neměla čas odepisovat...

      Vymazat
  7. Máš můj veliký obdiv. Nejhorší je, že vůbec netušíme, jestli tenhle psychicky náročný kolotoč někdy skončí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ti naši vladaři nedostanou rozum, bude se to tu točit a točit....

      Vymazat
  8. To je fakt děsivé, jaká je teď na zdravotníky kladena zátěž, absolutně si to neumím představit...

    U nás ve městě na plánované operace taky musí být negativní výsledek potvrzený předem, to u vás v nemocnici není ideálně podchycené :-/

    Držím moc palce, ať tu situaci ve zdraví ustojíte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My pořád křičíme, že by měli mít výsledek od obvodního lékaře, ale anestezie ho nechce mít starší 24 hodin...je to začarovaný kruh lidské nezodpovědnosti

      Vymazat
  9. Vtípek moc pěkný! :-)
    Stejně nevím, jak to udělat, kdybych měla horečku a měla jít na stěry, nemám auto a veřejnou dopravou snad nesmím, jak bych se tam dostala v horečkách (cesta pěšky by byla tak 1 hod při plném zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! A to je ta nesmyslnost. Když jsi byla v kontaktu s pozitivním, musíš na stěry i když jsi bez příznaků. Ale když máš příznaky, klidně tě nechají doma bez stěrů, na ty si pak zajdeš, až budeš bez příznaků...

      Vymazat
  10. Renatko, držím pěsti, ať všechno přečkáte a jste v pořádku. Obdivuji všechny, kteří musí celé dny pracovat v rouškách a respirátorech. Jak zdravotníky, tak ostatní profese. My ostatní bychom se měli snažit být ohleduplní a zbytečně se nevystavovat riziku nakažení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že kdyby k tomu lidi přistupovali s rozumem, dodržovali odstupy, neshromažďovali se a dodržovali hygienu, byl by v podstatě klid...

      Vymazat
  11. Renatko, nemáte to vůbec jednoduché a těm všem nařízením vůbec nerozumím. Ale o tom, že jsme zastrašováni, jsme přesvědčena. Dcera měla před rokem opravdovou chřipku, ležela několik dní v horečkách, bolelo jí celé tělo a říkala, že by to nikomu nepřála. Takže je rozdíl mezi chřipkou a chřipečkou, stejně jako být pozitivní na Kovid bez příznaků a s těžkými příznaky.
    Drž se a opatruj se. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousta lidí si myslí, že je to pouhá chřipka a kašlou na nařízení, rozestupy, ev. roušky. A to je chyba. Ono když se to nabalí na lidi s astmatem, nemocnýma průduškama, nemocným srdíčkem...tak je to pak pěkný hukot.

      Vymazat
  12. Fukčarinka- včerejší test dcery pozitivní,budeme doufat v mírnější průběh. Buďme obezřetní,něco jiného je slyšet a číst,něco jiného zažít potvrzení jste pozitivní.
    Pokud není možnost autem,přijedou skafandry k vám domů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím pěsti, aby to mělo mírný průběh. K nám skafandry nejezdí. Lidi jsou doma....

      Vymazat
    2. Renatko, dcera první tři dny teploty, bolest hlavy, velká únava. Stále spala přes den i v noci, ztratila chuť k jídlu,pokud by měla zavřené oči, nepozná zda pije čaj, či kávu.

      Vymazat
  13. Já pořád nechápu čím jsme si tu hrůzu zasloužili a že se to zase vrací v ještě horším módu. Renatko proboha dávej na sebe pozor. Neměli by tví nadřízení zohlednit čím jsi si prošla? Jsi vlastně taky ohrožený druh.Doufám, že ta bestie jednou zmizí a my to přežijeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme obě ohrožené. To ovšem nebrání tomuhle:
      Od 21. října 2020 bude na 1. CHIR oddělení 3 vyčleněno 10 lůžek pro pacienty vyžadující neinvazivní ventilaci. Pro zajištění provozu tohoto oddělení Vás žádám o uvolnění 1 NLZP...¨
      Vrchní nám to rozeslala všem...Jednoznačně jsem to odmítla.

      Vymazat
  14. Chudobko, článek jsem přečetla jen silou vůle, z covidu a toho humbuku kolem jsem strašně vyčerpaná. Za necelý měsíc jsem měla v karanténě negativního Míšu, ve třídě sedm pozitivních, přišli jsme o svatbu, já i manžel jsme měli být svědci, protože posránci neakceptovali ani roušky. Matýsek horečky, přznaky covid, k doktorce jsme nemohli, nejdřív na testy, ty jsou v pořádku. Díky čekání na výsledky jsme přišli i o poslední rozloučení s babičkou, která čekala na rozptyl přes půl roku díky prvnímu nouzovému stavu. Od zítřka bude Míša minimálně tři týdny doma na distanční výuce, manžel práce z domova. Čekám, že příští týden zavřou i první stupeň a zase budou všichni tři doma. Je to vyčerpávající a stresující. Držím ti i všem ostatním pěsti, ať je zase dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to strašně stresující a vyčerpávající Jani. U nás se nejdřív stírali pacienti jen na velké operace, teď i na malé operace, ale akutní bezpříznakoví se stále nestírají. Vyšlo nařízení, že do výsledků stěru musí být na pokoji sami, ale nejsou. Je to technicky neproveditelné. Podle vyhlášky pacienti v nemocnicích nemusejí mít roušky, u nás musejí, aby se alespoň trochu chránili.
      Já a respirátor, to je děs! Mám na obou uších naslouchadla a gumičky respirátoru a pod nima parádní dekubity...

      Vymazat
  15. Od začátku tvrdím, že tenhle virus přestane zlobit, až jemu se zachce a ne až ho "porazíme". Jen věřím, že to bude v rozumné době. Držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky tomu chci věřit Pavle. Držím palce nám všem.

      Vymazat
  16. Renátko, k Tvému dnešnímu svátku přeji vše nej, nej, nej, hlavně zdraví, štěstí, lásku a pohodu.🌹💕🌹

    OdpovědětVymazat
  17. Tedy, máš dost rizikové povolání. Přeji ti, ať se ti tento virus vyhne obloukem! A také ti děkuji za pěkné komentáře u mě na blogu. Pevně věřím, že brzy bude situace lepší, a budeme moci žít své životy jako dříve, ale děsím se každým dnem, s čím vláda ještě přijde. Zákaz zpěvu - to snad ani nemá cenu komentovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se asi děsíme všichni. Ale i já věřím, že se brzy otočí k lepšímu...

      Vymazat
  18. Prošvihla jsem tvůj svátek, tak dodatečně ...vše nejlepší, lásku, pohodu a vše proto, aby tvůj úsměv nikdy neutekl z tvé tváře, protože ho máš neskutečně krásný.
    Kdykoliv vidím zdravotníky, vzpomenu na mou švagrovou a tebe, opatruj se, prosím.
    Zdravím a těším se na lepší časy.

    OdpovědětVymazat
  19. To je klasická ukázka rozporu mezi teorií a praxí ...

    OdpovědětVymazat
  20. Dnes na Silvestra 2020 čtu tvůj článek jako aktualitu 3. vlny Covidu-19. Od doby napsání tohoto článku se situace snad ještě zhoršila, je přímo prudce aktuální. Teď jen trnu o tvé zdraví a potřebný odpočinek, který si snad budeš moct zařídit teď na přelomu roku. Drž a opatruj se, přeju ti štěstí a hlavně zdraví ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, narazila jsem na jádro pudla. Máš u sebe kontakt na mě, který je ale neplatný. S blogem na ...cool. jsem se rozloučila, můj aktuální blog je https://diviznacka.blogspot.com/ a tam to už žije. Prosím, uprav si odkaz na mne, chodí k tobě hodně čtenářů a nemám u tebe avizované nové články. To jsou zmatky po krachu Blog.cz. A přeji veselého Silvestra ještě jednou ☺

      Vymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤