čtvrtek 8. dubna 2021

Tak nějak peču chleba

 V době covidové jsem párkrát navštívila kamarádku Jana. Pochlubila se mi, že si peče domácí chleba. Celožitný, z kvásku. Donutilo ji k tomu zdraví. Měla problémy s pletí a tak postupně některé suroviny vylučovala ze stravy, až dospěla ke kompromisu, který jí vyhovoval. A domácí chléb z kvásku jí opravdu pasuje na míru. A vypadá moc dobře.


Kváskový chleba kamarádky Jany tak, jak mi ho poslala přes messenger.


Docela dlouho jsem pečení z kvásku odolávala. Zdálo se mi totiž strašně složité dokrmování kvásku 
i zadělání rozkvasu. Jana sice tvrdila, že kvásek nekrmí, protože z něj jednou, někdy i dvakrát za týden peče. Po zbytek dní ho udržuje v ledničce. A tak  jsem si jednou z návštěvy odvezla ve skleničce kvásek a pak už to jelo...


Z kvásku jsem si zadělala rozkvas. 
Bylo to snadné, večer jsem kvásek vyškrábla do zavařovačky,
přidala mouku a vodu, zamíchala a bylo hotovo.
Přes sklenici jsem dala sáček.
Tam, kde je provázek, byl večer smíchaný rozkvas.
Do rána mi nádherně vzešel až skoro po hrdlo ...


Bublinky v rozkvasu tak, jak mají být


A taky maličké krátery při pohledu shora.
Málem bych zapomněla na jednu hodně důležitou věc.
Než rozkvas použijeme dál, je naprosto nezbytné ho alespoň jednu lžíci
odložit zpět do lednice.
Je to kvásek pro naše další chleby.


Pak jsem rozkvas přendala do mísy, přidala podle receptu opět mouku, vodu, sůl a kmín a nechala robot udělat těžkou práci. Později, když jsem si koupila knížku Ruce v mouce, jsem začala s autolýzou. Není to nic jiného, než smíchání surovin kromě soli a ponechání je 30 minut nabobtnat. Žádné vymíchávání těsta, pouze smíchání. Po 30minutách se přidá sůl a teprve pak se nechá těsto vymíchat robotem. Ale jen než se odlepí od stěn. Tak 4-6 minut. Ze stěn mísy jsem seškrábla zbytečky těsta, vložila ji do igelitového sáčku a ještě přikryla utěrkou. 

Další fází je překládání těsta. Pokud ho nehodláte dělat, nic se nestane, ale s ním mi to těsto přijde lepší.
Je ještě způsob překládání s moukou, každému vyhovuje něco jiného.
Já se naučila překládat i přímo v míse. 
Vždycky po 40 minutách nebo prostě jak to vyjde.
Těsto v míse kyne cca 2 hodiny, takže asi tak 3x
nebo když zapomenu nebo jedu  do obchodu tak aspoň 2x



Pak se těsto vytvaruje podle ošatky do oválu nebo koule a vloží do ošatky.
Tím dáme budoucímu chlebíku tvar.
Aby se těsto nepřilepilo, vysypu ošatku bramborovým škrobem.
Celou tuto nádheru vložím do igelitového pytle, zakryju utěrkou a nechám kynout.
Podle teploty v kuchyni jsou to 2-3 hodiny.



Na plastové prkýnko dám pečící papír, položím na ošatku a vyklopím zadělaný chleba.
Opráším ho od škrobu a potřu vodou.



Jeden z prvních pokusů nařezat chleba obyčejným nožem.




Pak jsem použila rádýlko z domácí pekárny .
Ale teď už mám úplně obyčejné žiletky na holení.
S těma to jde nejlíp.
Chleba se nařezává, aby nepraskl.


Nařízlý chleba se na pečícím papíře vloží do pořádně vyhřáté trouby. Nejvíc mi to jde na 225 stupňů. Plech, na kterém se bude péct, musí být taky v troubě. Peče se pořádném peklíčku. A pod ním se nahřívá další, malý plech, na který po vložení chleba naleju vodu, takže v troubě je pořádný hic a ještě parno. Po 10 minutách stáhnu teplotu na 200 stupňů a po dalších 30 minutách je hotovo. Chleba vytáhnu na pečícím papíru , který na kovovém roštu stáhnu. Bochník chládne hodně dlouho. Nesmí se naříznout teplý. Srazil by se. 


Zvenčí nevypadá až tak špatně...




Jeden z mých prvních pokusů.
Chuťově nebyl špatný, ale střídka byla taková připosražená...
Ale na topinky byl vynikající.




Když jsem ho poslala na FB skupinku Pečem pecen, někteří dokonce psali, že mám špatný kvásek.
Tak jsem ho asi týden krmila 2x denně.
Říká se tomu oživení.
 Povedlo se mi to a upekla jsem o fous lepší chleba.




Na nařezávání musím ještě zapracovat, ale střídka byla famózní.
A ta kůrčička, hmmm.



Oživení kvásku má svůj význam, 
výrazně lepší chlebík jsem sbaštili.



Tohoto krasavečka jsem poslala na hodnocení oné FB skupinky.


Krásně naběhl do výšky a udržel tvar.



Dostala jsem pochvalu.
Opravdu se mi povedl.


No, ale protože mi seděl na rameni ten Němec, vzpomněla jsem si až při sázení chleba do rozpálené trouby, že já trouba si neoddělala ani trošku kvásku z rozkvasu. A sklenička se už myla v myčce...Takže jsem musela úplně celý kvásek založit znovu. Postup jsem obšlehla opět díky FB Pečem pecen, 


Chleba z mého vlastnoručně vypěstovaného kvásku.
Vypadá, že vyskočil do výšky, ale zdání klame, bylo to UFO
Nepodařilo se mi totiž napoprvé překlopit chleba na pečící papír,
vypadal, jako by mu ušel ventilek...



Ale i přesto je střídka měkká a není sražená.
Pečení chleba je zvláštní činnost. nejdřív jsem si myslela, že je to hodně pracné a složité. Jenže pak se mi povedl první opravdu dobrý chleba. Ani manžel neremcal a baštil. No a bylo vymalováno...




Nechcete se zapojit do Hudební abecedy?
Skuste to, je to snadné.
Těším se na vaše příspěvky.
























38 komentářů:

  1. Renátko, chleba vypadá báječně. Já chleba miluju. Párkrát jsem ho doma pekla, ale ne vždy byly moje pokusy úspěšné. Moje spolužačka peče domácí chléb stále.
    Tak ať se dílo daří. 👍👍

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. No právě, já měla strach, že muž bude brblat, když se to nepovede. Ale je v klidu. On si to taky zkusil a moc se mu nedařilo, tak možná proto...

      Smazat
  2. Z fotek je patrné, že jsi dosáhla úspěchu. Chlebíček radost pohledět. Já jsem pekla jen takové rychlé chleby, což ani vlastně pravé chleby nebyly. Kvas u nás je normálně k dostání v obchodě, vozí se přímo z pekárny a já ho kupuji pouze když chci uvařit to naše krkonošské kyselo.
    Pěkné dny!
    Hanka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zjistila jsem, že i u nás je možné zajít si pro kvásek, ale to už jsem měla vypéstovaný ten svůj...

      Smazat
  3. Chleba vypadá skvěle a určitě byl i dobrý. Můj muž pekl chleba bez kvasu, recept našel na internetu a byl také dobrý. Už jsme ho měli dvakrát. Měj se fajn, zdraví ☺☺☺

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme to dřív zkoušeli. Hodně jsme peklo v domácí pekárně. Ale tenhle chleba je lepší

      Smazat
  4. Renatko, chleba se Ti moc povedl. Také jsem loni zkoušela péct chleba, jak píše Hanka, takový ten rychlý recept. Ale jíst se dal.
    Měj pěkné a zdravé dny.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Když jsme měli tu první domácí pekárnu, docela dost jsme dělali různé chleby. Někdy se povedly a někdy jsme měli topinkový mejdan...

      Smazat
  5. Až se mi sliny sbíhají. Je vidět, jaké si postupně dělala pokroky, až ses propekla k dokonalosti.
    Já jsem pekla jen housky a výsledek byl více méně žalostný. Tudíž se k dokonalosti propíkat už nebudu. Jednou stačilo.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. K dokonalosti to má ještě hodně daleko, ale už je to chutné a jedlé.
      Rohlíky mi nejdou. Při troše dobré vůle by z nich byla slušná vražedná zbraň😃

      Smazat
  6. Chlebík vypadá skvěle, sama chleba nepeču pravidelně, ale jednou jsem vyzkoušela chléb se smaženou cibulkou a byl fantastickej :).
    Můžu se zeptat, co vyloučila kamarádka ze stravy? Poslední dobou mám podobný problém a ráda bych udělala změnu...

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. https://aspoonofhistamine.com/histaminova-intolerance-hit/co-je-histaminova-intolerance/
      Vyjela si seznam toho, co nejvíc jí a pak zkoušela. Byl to dlouhý proces. Ale teď už ví, co nesmí, protože jí po tom vyskáčou fleky a tělo se k tomu chová jako k silnému alergenů. Ví, co si může sem tam v malém množství dovolit. A hlavně ví, co může normálně jíst.

      Smazat
    2. O histaminu jsem už hodně slyšela a zajímá mě, protože může být jedním ze spouštěčů mých migrén. Děkuji ti! :)

      Smazat
  7. Teda, já to četla se zaujetím, jak nějaký dobrodružný příběh. A sliny se mi sbíhají, to je přesně ten chleba, který člověk ukusoval a nedonesl domů celý... Obdivuji, já s kváskem nekamarádím. Je vidět, že se z tebe stal profík. Palec nahoru

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Profík rozhodně nejsem, ale velcí kámoši, to jo. Děkuji

      Smazat
  8. Teda Reny, do čeho všeho ty se pustíš!!!!!Máš můj obrovský obdiv. Já jsem pekla chleby jen v pekárně, kterou jsem kdysi dostala od dcery jako dárek, tak jsem ji musela vyzkoušet, aby měla radost. A chlebík nám také chutnal. Ale nyní jsem ho už dlouho nepekla. To raději nějaké sladkosti.A na závěr - měla bych se zamyslet nad hudební abecedou, žeee? Ale mám zase vybranou jednu "vykopávku". Tak nevím.....

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ale víš Jani, sem s ní, s vykopávky.
      Vidím, že máš taky pekárnu. Já ji asi nejvíc používám na kynuté těsto. Hezky ho zpracuje a ono si v ní krásně nakyne

      Smazat
  9. Renatko to,chleba voní až sem,jsi šikulka. Dcera nám občas kvaskovy chleba přinese. Péče jej také. Fukčarinka

    OdpovědětSmazat
  10. Taky jsem byla v pokušení založit si kvásek, jenže když jsem to četla co všechno bych musela dělat, je mi jasné, že kvůli pečení dvakrát do měsíce to je pro mě zbytečné. Navíc bych ten kvásek brzy nechala zhynout, protože bych na jeho krmení totálně zapomněla. V lednici se totiž neustále věci přesouvají (jak furt v ní muž šmejdí) zasouvají a odsouvají, takže by dřív nebo později zmizel ze zorného pole a tím pro mne přestal existovat. Ale tobě se zadařilo velmi dobře!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla pochybnosti, ale jaksi si to sedlo. Nejdřív jsem ho měla ve velkých zavařovačkách, teď je v malých skleničkách od marmelády. Krmím ho ob den, takže když jednou zapomenu, nic se neděje...

      Smazat
  11. Veľmi dobre vyzerá a určite aj chutí. Myslím si, že pre zdravie človek urobí všetko, aj chlebík začne doma piecť. Veď kedysi sa upieklo naraz aj 6 chlebov v špeciálnej peci a vydržal dobrý dlho, kým sa všetko nezjedlo :-)
    pááá

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že chleba už jsme pár týdnů nekoupili. Uvidíme, jak dlouho vydržím...

      Smazat
  12. Renatko, chleba se povedl - vypadá skvěle. 🙂 Taky doma občas pečeme chleba.
    P. S. Děkuji za milý mail.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač Niki. Chleba mě začal bavit, uvidíme, jestli se mi podaří upéct celou knihu receptů

      Smazat
  13. Já myslím, že vada na střídce vůbec nevadí. Jsem vyučená pekařka a při pečení chleba není jednoduché vychytat všechny mouchy. Myslím, že se ti povedl, návštěva u kamarádky se rozhodně vyplatila ;-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. I ona z toho má radost, že peču. Asi jsem vykročila správným směrem...

      Smazat
  14. Renčo, Tvůj chleba vypadá luxusně. Také občas peču chleba z kvásku, ale ne pravidelně. Ale je to velká dobrota. Jíme ho pak samotný jen posolený. Zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Je dobrý , to je pravda. Já ho mám ráda s máslem a mlékem

      Smazat
  15. Renatko, chleby už máš jak profík teď , úplně cítím tu vůni :-) Pekla jsem taky párkrát, ale se tady v některých komentářích píše, takové ty rychlé. Ale i ty nám chutnaly. Z kvásku jsem měla vždy trochu obavu, nevím, jestli dostanu odvahu :-) Bylo to hezké počtení :-) Ať se ti pečení chlebíků daří :-) Alena

    OdpovědětSmazat
  16. Reni, ty zraješ jako víno. Vidíš, jak ses vypracovala, začít chlebem je to nejlepší. ☺

    OdpovědětSmazat
  17. Renatko, máš krásné chleby. Kváskový jsem už také párkrát pekla ale nevydržel mi kvásek a teď už moc chléb nepeču. Loni jsem ho párkrát zkusila ze sušeného droždí a nebyl špatný. Třeba na kváskový zase jednou dojde, ty tvé jsou jako od pekaře.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Úplně pokaždé se nepovede, ale sní se vždycky ...

      Smazat
  18. Pěkné bochníky. At u kvasnic a nebo u kvásku je nejdůležitější, aby proces kynutí probíhal opravdu bouřlivě. Pouze dobré rozkvašení zaručí, že chleba pěkně naskočí.Jinak je zbytečné vůbec těsto péct.Do zákvasu jsem přidával rozdrobený krajíc staršího chleba, ale už peču jen velmi málo. Přeju pěkný den.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že kvašení probíhá bouřlivě, ale chleby jsou docela dobré. Teprve se učím...

      Smazat
    2. Prozradím co mně o pečení chleba řekl jeden starý zkušený pekař ze soukromé pekárny s mnohaletou tradicí. Do těsta se nedával jen kvásek který dává chutě a strukturu, ale taky kvasnice pro lepší nakynutí... Chleba to byl vyhlášený i já jsem ho měl možnost ochutnat.

      Smazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤