sobota 1. dubna 2023

Knižní abeceda - písmenko O

 Ne, není to aprílový žertík, je tu opravdu další kolo čtenářské soutěže Knižní abeceda. Nejprve se mrkneme, jak dopadlo písmenko N.

František Nepil nasbíral pro Helena - B 4 body






Tady to bylo pro Helena - B a Alena - Signora nerozhodně: 4:4



Tématem pro písmenko N bylo Náboženství
Zraněný pastýř přinesl Alena - Signora jak jinak než 4body




A tohle je celková tabulka
Děkuji všem, co se zapojili, jste skvělí



Zadání pro písmenko bylo trošku netradiční:
1) Kniha, v jejímž názvu se vyskytuje slovo oheň
Oheň a krevGeorge R. R. Martin. Asi málokdo z vás neslyšel nic o seriálu Hra o trůny. Tahle kniha je o tom, jak to bylo před tím. 

2) Kniha, v jejímž názvu se vyskytuje slovo ostrov
Tajuplný ostrov - Julius Verne. Jako malá jsem hltala "verneovky". Ale tuhle knihu jsem nikdy nedočetla. Neptejte se mě proč, protože to prostě nevím. Musím to co nejdřív napravit

3) Kniha, v jejímž názvu se vyskytuje jakákoliv věc na písmenko o
Vnitřní oko - Wilbur Smith. Od tohoto autora už bohužel žádné nové knihy nevyjdou, ale ty, které vyšly, jsou parádní. Kniha paří do série Řeka bohů a vypráví nám příběhy eunucha Taita ...

4) Kniha spisovatele, jehož příjmení začíná na písmenko 
Romeo, Julie a tma - Jan Otčenášek. Tohle byla moje povinná četba. Knížku jsem tehdy, jako jednu z mála, poctivě přečetla. A mám pocit, že byla i zfilmovaná. 
Tolik já a moje tipy  a  jak jste s tím vypořádali vy?



Oheň

Ohněm a mečem - Henryk Sienkiewicz 
Historický román od polského nositele Nobelovy ceny za literaturu je první částí volné trilogie polských dějin. (následuje Potopa a Pan Wolodyjowski). Jeho děj se odehrává po smrti polského krále Ladislava IV., kdy roku 1648 vypuklo kozácké povstání Bohdana Chmielnického proti polskému státu. Na pozadí mocenských sporů se odehrává milostný příběh rytíře Jana Skrzetuského a Heleny Kurcewiczové. Kniha je velmi čtivá, má napínavý děj, který se však s historickou skutečností shoduje jen ve velmi hrubých obrysech. Sienkeiwicz tento román psal roku 1884 hlavně s myšlenkou, aby se stal morální vzpruhou pro Poláky, jejichž země byla v té době už sto let rozdělena mezi Rusko, Německo a Habsburskou monarchii. Roku 1999 se tato kniha dočkala i filmového zpracování.
Díky manželově babičce máme v knihovně kompletní Sienkeiwiczovo dílo v krásné vazbě.¨
Alena - Signora


Oheň z dříví eukalyptu - lidové básně a písně z Austrálie, z nichž některé nazpívala moje oblíbená skupina Greenhorns   
Jitka Š - Sbírka mých knih


Sníh, oheň, vina a smrt -  Gerhard Jäger. 
Mladý vídeňský historik Max Schreiber přijíždí na podzim 1950 do vesničky v tyrolských horách, aby zde prozkoumal vraždu čarodějnice, která se odehrála v devatenáctém století. Zjišťuje, že čelit archaickému alpskému světu a uzavřené a nedůvěřivé komunitě, která má svá vlastní pravidla, znamená cítit se odcizeně a izolovaně. Ve své samotě se Schreiber bezhlavě zamiluje do mladé němé ženy, o niž však usiluje další muž. Když za záhadných okolností zemře jeden z venkovanů, stodolu zachvátí plameny, zima udeří brutální silou a na vesnici se řítí jedna lavina za druhou, situace se v sevření klaustrofobie a strachu ze smrti vyhrotí k nesnesení a Schreiber beze stopy zmizí. O více než půl století později se jeden starý muž rozhodne konečně přijít na kloub tomu, co se před všemi těmi lety stalo. Pronásledován vlastním stínem se vrací do vesnice využít svou poslední šanci.
Knihu jsem sice nečetla, ale určitě tak učiním. Podle obsahu z internetu vypadá velmi zajímavě.
Helena - B

Ostrov


Ostrov doktora Moreaua - Herbert Georg Wells 
Vědecko-fantastický román s prvky hororu, jehož děj se odehrává na tajemném ostrově, kde doktor Moreau se svým spolupracovníkem Montgomerym provádí zrůdné experimenty na zvířatech, ze kterých chce vytvořit lidi. Román otevírá otázku, kam až je člověk ochoten zajít v zájmu domnělého pokroku a jaký dopad pak může jeho konání mít. Kniha poprvé vyšla už v roce 1896 a ve své době způsobila silné a odmítavé reakce. I když literární styl působí v dnešní době trochu zastarale, samotná myšlenka zůstává živá. Dočkala se tří filmových zpracování a to v letech 1932, 1977 a 1996.  
Alena - Signora


Ostrov pokladů  - Robert Luis Stevenson. Nestárnoucí klasika dobrodružné literatury s pirátskou tematikou. Inspirovala mnoho pozdějších autorů a byla mnohokrát zfilmována.  
Jitka Š - Sbírka mých knih


Ostrov pokladů - Robert Louis Stevenson. Knihu od skotského spisovatele četl z našich vrstevníků snad každý. Jedná se o klasický pirátský příběh s pokladem, zakopaným na neznámém ostrově, který byl několikrát zfilmován a upraven pro rozhlas.  Helena - B



Věc na O


Oltář z kostí - Philip Carter  
Dobrodružný konspirační román mezinárodně uznávaného autora, jenž se skrývá pod pseudonymem, v sobě snoubí to nejlepší z Dana Browna a Roberta Ludluma. Právnička ze San Francisca Zoe Dmitroffová se nečekaně dozvídá, že někdo v noci v parku zavraždil její babičku Katyu, o níž se domnívala, že už je padesát let po smrti. Nedlouho poté obdrží Zoe dopis, v němž ji Katya informuje, že teď je to ona, kdo se stává Strážkyní oltáře z kostí, tajemného artefaktu z minulosti, ukrytého v jeskyni na Sibiři a tak cenného, že se o něj začne zajímat ruská mafie, KGB, CIA a i Zoeina matka, záhadná obchodní magnátka. Zoe se rázem ocitá v ohrožení, na scéně se však objevuje Ry O’Malley, drsný chlápek, který má své vlastní důvody, proč pátrat po vrazích Katyi Orlovové. Nechá se najmout na Zoeinu ochranu a společně se vydají se na cestu, aby odhalili tajemství ikony obdařené nebývalou mocí. Kniha byla u nás vydána Knižním klubem v roce 2012.   Alena - Signora


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel - Jonas Jonasson.  Ve staříkovi Alanovi vidím spojení dvou českých fiktivních velikánů: Cimrmana a Švejka. Oba miluju. Je to prostě takový geniální blb, který s lehkostí proplouvá životem a zažívá nejrůznější dobrodružství. Nebýt jeho, tak kdoví jak by se světové dějiny odehrávaly.
Jitka Š - Sbírka mých knih


Autor na O


Když v ráji pršelo - Jan Otčenášek
Dva mladí Pražáci, učitelka Ludmila a filozof Petr, se rozhodli opustit velkoměsto a svá povolání a pořídit si na Šumavě starou budovu po Němcích, dát ji nový život a provozovat ji jako hostinec. Realita je o poznání drsnější, dům je téměř neobyvatelný, finance pomalu mizí a pro Ludmilu je hodně obtížné zvyknout si na nové prostředí a jiný životní styl. Život plyne pomaleji, než si oba mysleli. Zima je krutější, než čekali. Je jejich láska natolik odolná, aby se jim podařilo dům doopravdy přeměnit v prosperující objekt? Ano, s láskou se sny dají splnit. I když občas v ráji a na Šumavě prší.
Kniha poprvé vyšla v roce 1972 a roku 1987 se dočkala i filmového zpracování.
Alena - Signora

Kniha Jana Otčenáška Když v ráji pršelo patřila v mládí k mým nejoblíbenějším.
Mladá intelektuální manželská dvojice uniká z Prahy do šumavských hor. Zprvu prožívá idylické líbánky, ale představa, že přestavba starého mlýna na hotel jim poskytne novou spokojenou existenci, se nesplní. Helena - B


Krajinou ječných klasů - Antonín Ošťádal. Útlá knížečka z pera místního učitele je skutečným pokladem v mé knihovničce. Rodák z nedaleké vesnice posbíral a sepsal pověsti a příběhy ze zdejšího kraje - mého současného domova (jižní Haná), které dosud byly předávány z generace na generaci pouze ústně. Jitka Š - Sbírka mých knih

A tady jsou tlačítka pro hlasování. Zmáčkněte a dejte prosím hlas své vybrané knize.
Dnes se 2 x sešly stejné tituly u dvou soutěžících. Body získají obě dvě stejně.

Oheň Ostrov Věc na O Autor na O


***********************************************************************************

A zadání pro příště? Bude to písmenko P

Takže téma na P:
P je vedle prózy druhou formou literatury
P může a nemusí mít děj
byla v minulosti protkána s řadou trubadúrů a minnesengrů, kteří ve vrcholném středověku oslavovali verši a písní lásku.

A jako obvykle máte možnost přidat knihu, jejíž název začíná na P a také autora knih s příjmením na P

Těším se na vaše příspěvky¨
Přeji vám poklidné aprílové dny








6 komentářů:

  1. Dnes dostal jednoznačně hlas jeden z mých nejoblíbenějších knižních (a vlastně i filmových) hrdinů mého života - Stoletý stařík :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta knížka se mi objevuje na netu tak často, že si ji asi brzy přečtu 😂

      Vymazat
    2. Stoletý stařík je vážně skvělý. 🙂

      Vymazat
  2. Nu, v této konkurenci je to pro mě celkem jasně stoletý stařík.

    OdpovědětVymazat
  3. Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný nebo bílý, slepička vám snese jiný.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤