V sobotu mi bylo trochu ouvej, tak jsem vařila a pekla. Já, která to v kuchyni moc nemusím. Zkusila jsem udělat nějakou buchtu s jablky. Otevřela jsem tedy starou kuchařku a pustila se do receptu, u něhož byla velká modrá fajfka...
Nejdřív suroviny:
300 gramů strouhaných jablek a hrst sekaných ořechů
300 gramů cukru
300 gramů polohrubé mouky
3 vejce
80 gramů másla
lžička kypřícího prášku do pečiva
Už jen nachystat pečící papír na plech a jde se na to:
Omyla jsem 4 menší jablíčka.
Struhala jsem je i se slupkou,
odkoukala jsem to od manželovy mámy
Hrst vlašských ořechů jsem nasekala nožem.
Nechtělo se mi vytahovat elektrický sekáček.
V hrnečku se mi mezi tím mezi horkými hrnci na plotýnce rozpustilo máslo.
Na tohle už jsem si vzala pomocníka.
Sníh ze tří bílků se tak vlastně šlehal sám.
Protože nemám víc mís do robota, přesunula jsem ho na talíř.
Pak se šlehalo máslo s cukrem a žloutky do pěny.
Měla jsem štěstí, stihla jsem to tak tak.
Na displeji se rozsvítilo Lo a váha byla mimo provoz,
došla baterka...
Ještě trochu urovnat a šup s tím do trouby.
Do pěny z másla a žloutků jsem přidala strouhaná jablka a ořechy
Robot mi to opět krásně vymíchal.
Sníh jsem přidala ve dvou dávkách.
Míchala jsem už ručně.
Hezky jsem si s tím hrála.
A takhle nějak to vypadalo před vylitím na plech.
V návodu psali 45 minut na 180 stupních.
Upečená buchta krásně voněla.
A stačilo jí pouhých 35 minut.
Nevydržela jsem a nepočkala na manžela, až se vrátí z toulek na kole.
Nabrala jsem plný talířek a dala ho synovi.
To jsem ještě netušila, že to bude současně i moje předomluva.
Jeli s přítelkyní ke kamarádce a chtěli v noci odvézt.
Nakonec u ní museli přespat, neslyšela jsem telefon, když mi volal.
Neměla jsem vypnuté zvuky.
Nebyl na nabíječce.
A neslyšel ho ani muž a to zvonil 24 vteřin.
Tak snad jim moje dílko chutnalo.
Byla hezky vláčná a sezhora v sobotu trochu křupkala.
Možná by na ní nebyla špatná rumová poleva...
Renčo, buchty s jablíčky mám ráda. Mám jeden oblíbený recept, který je docela rychlý a buchta je také vláčná.
OdpovědětVymazatTenhle recept jsem už dlouho nedělala. Zasloužil si provětrat....
VymazatRenatko, buchta vypadá krásně - jablkové mám asi nejraději. Taky strouhám jablka i se slupkou, která mi nakonec zůstane.
OdpovědětVymazatKdyž jsem je se slupkou strouhala poprvé, připadalo mi to zvláštní...
VymazatVšechny jablíčkové buchty jsou výborné. Ta tvoje voní až sem, jablíčka, ořechy, mňam. Já do všech jablíčkových přidávám skořici, aspoň trošku. Ale tu tvoji určitě brzyvyzkouším. Jablek máme letos hodně. Měj se pěkně. Hela
OdpovědětVymazatSkořici jsem tam mohla dát, tak příště :-)
VymazatJablíčka rvu do každého koláče, alespoň jedno nastrouhané do těsta, aby bylo vláčné. Takovouhle buchtu bych si líbit nechala, akorát jsem huba mlsná a kromě jablíčka rvu všude rozinky a skořici, takže i ty bych tam lupla :D.
OdpovědětVymazatDíky za bezva vychytávku na vláčné těsto. Na skořici jsem si po pravdě ani nevzpomněla, ale na rozinky ano, jenže nebyly po ruce...
VymazatSbíhají se mi sliny, škoda, že mi nemůžeš kousek poslat.
OdpovědětVymazatNo jo, neznám tvoji adresu :-)
VymazatDělám podobnou a navrch ji polévám čokoládovou-vlastně kakaovou polevou a někdy ještě lehce posypu
OdpovědětVymazatstrouhaným kokosem :-).
Hezký den!
Hanka
S tou polevou jsem to měla asi fakt zkusit
VymazatJá miluji všechno, kde je jabko, takže tohle musíme doma zkusit. :)
OdpovědětVymazatTak už předem přeji dobrou chuť
VymazatVidíš, Renátko, jak ti to jde. Já už mám tu chuť na jazyku. Jo a s tou váhou to dobře znám. Pak už mi posledně zbývalo jen to "zvážit" v odměrce.
OdpovědětVymazatOdměrku mám naštěstí taky :-)
VymazatNo tak to je lákavé. Zrovinka jsem si v přírodě natrhala jablka, tak vyzkouším tvůj recept, ale dám tam i skořici. Páč jablka s ořechy a skořicí jsou hodně dobrý.
OdpovědětVymazatA možná i ty hrozinky by nebyly špatné :-)
VymazatDobrý recept a pěkně nafocené a popsané. Něco sladkého na nervy se vždy hodí. A teď jablíčka budou.
OdpovědětVymazatTo doufám, že budou, já je sice musím kupovat, ale mám je moc ráda
VymazatTedy, na to, že to v kuchyni moc nemusíš, dobrá práce!
OdpovědětVymazatNo právě, je to zvláštní, když je mi ouvej, tak se pokouším péct...
VymazatVypadá krásně tedy! Hned bych si dala.. Ale na mě se tu smějí z pekáče povidlové buchty, které jsem včera dělala poprvé v životě a povedly se! Tak si jdu hned jednu dát :)
OdpovědětVymazatTy mi teda děláš chutě :-)
VymazatPodobnou peču taky, občas poleji čokoládou cik, cak.
OdpovědětVymazatŘíkala jsem si, že by nebylo marné ji něčím potáhnout...
VymazatVypadá velmi dobře. Mám chuť ji zkusit. 😀
OdpovědětVymazatTak s chutí do toho :-)
VymazatLíbí se mi, jak jsi krásně nafotila ten postup. Vypadá to výborně jak od profi kuchařky. Jsi šikovná. Hanka
OdpovědětVymazatDěkuji :-):-):-)
VymazatMám moc ráda buchty s jablky. ta tvoje vypadá hodně dobře, určitě ji upeču.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept a přeji pohodové pondělí, Helena
Rádo se stalo
VymazatBuchty s jablky jsoutak pěkně vláčné a vydrží déle jedlé. U nás v tomto období jablek frčí štrúdl. Už mně zase čekají rovnou dvě lístková těsta v lednici.
OdpovědětVymazatŠtrůdl já ráda, mňam...
VymazatMňam, určitě báječně chutnala, vláčná a i s ořechy!
OdpovědětVymazatVěřím tomu, že je to dobré. V sobotu k nám přijedou chlapi z zámečnictví Humpolec, tak aspoň vím, čím je pohostím. K tomu ještě nějaké to pivko, když si dají. Jedou mi montovat bránu na chalupu, tak ať nepřijdou zkrátka, když už musejí strávit sobotu u mě na stavbě.
OdpovědětVymazat