středa 16. června 2021

Hudební abeceda H+ CH



Vítám vás v dalším díle Hudební abecedy. 
Tentokrát si vezmeme na paškál hudebníky 
od H a od Ch. 
Ale ještě než zjistíme, kdo sem vlastně patří, 
pojďte se podívat na to, jak dopadl minulý díl.

Sešlo se nám 20 hlasů
Máme hned tři první místa - Grošáci, Goombya dance Band a Karel Gott.



Trochu jsem tabulku upravila.
První sloupec ukazuje body do písmenka F,
ve druhém sloupci jsou body za minulé kolo - za G

No a jak to bude za písmenka H+CH?
To už je na vás.
Mrkněte se, koho jsem tentokrát našla:




Nejprve H u nás, v Česku:
Melja Hlavsa - Muchomůrky bílé,  Petr HapkaHarlej,  Karel Hašler,   Ivan Hlas, Marcela Holanová, Holki,  Pavel Horňák, Vlasta Horváth,  Hradišťan, Michal HrůzaDaniel Hůlka, Eva Hurychová, Hustej Wimpy a Jaroslav Hutka

A jak je na tom H za hranicemi?
HaddawayPavol Habera, Hammel Pavol, George Harrison, David  Hasselhoff , Horkýže SlížeWhitney Houston

Tak a teď CH za hranicemi:
Tracy Chapman a vážná hudba: Frederic Chopin a Aram Chačaturjan


No a konečně se mrkneme, co jste poslali vy:


Geri Halliwell - Look At Me
Písničky od Spice girls se mi líbily (hudba mého dětství/dospívání), ale nejvíc mně v paměti utkvěla členka Geri, která se později pustila na sólovou dráhu. V posledních letech si spíš než hudbu od Spice girls pustím nějakou píseň od ní, například Mi Chico Latino nebo právě Look At Me, která je zajímavá i tím, že černobílý klip se natáčel v Praze.                         
Iva - Anawi 

I Got You Babe - Sonny and Cher
Cher jsem sice zaregistrovala až s jejím comebackem, ale více se mi líbí její starší písně, mezi kterými je podle mě nejlepší nezapomenutelná I Got You Babe, kterou nazpívala se Sonym.  Iva - Anawi


***

Chinaski - Kapradí
Tak u Ch se musím zas zapojit.
Pro mě jednoduchá volba, když mám na blogu zkratku jména LeS :-) Vybírám Chinaski - Kapradí. Melodie je chytlavá a slova jednoduchá, tak kdo chce, si může zazpívat. :-) 
Lenka - Stopy duše


***



Hozier - Movement.
Tentokrát posílám Hoziera, který mě zaujal už svým debutovým albem. Je to zajímavý a charismatický zpěvák. Vybrat skladbu nebylo jednoduché, ale nakonec jsem se rozhodla pro Movement. 


***


Hana Hegerová - Potměšilý host
H jako .... Carmen Farkašová. Teď si asi říkáte jestli jsem se nezbláznila. Ale kdepak. Dnešní interpret/ka na H opravdu i s tímto jménem sem právem patří. Hana Hegerová. Tak a už jsme správně. Své původní jméno si změnila a pod novým jí znal celý svět. Bohužel, minulý čas je pravdou, neboť se s námi letos v březnu navždy rozloučila. I proto byla mojí volbou a to jsem měla zas těžké rozhodnutí, buď ona nebo Ondřej Havelka. Oboje je moje krevní skupina a můj top oblíbený žánr. Nicméně paní Hana to vyhrála. Navíc jsem vybrala písničku z období které mám nejraději. A to období spolupráce s Petrem Hapkou a Michalem Horáčkem. Je smutné, že z této trojice pokračuje už jen jedno H, a to Michal Horáček. A tak můj dnešní výběr je poctou dvěma H z tria Hegerová - Hapka - Horáček. Ráda bych tedy místo písmena CH věnovala tomu H dvě písničky. Jako vždy výběr přetěžký, ale o jedné písničce jsem věděla s určitostí že ne, byť by se hodili v jedné písničce dva interpreti na dané písmenko, a tou je Levandulová. Mám už k ní stejný odpor jako k písničce Ewy Farné Boky jako skříň. Ale vybrala jsem písničku ze stejnojmenného alba, skladbu ke které hudbu napsal Petr Hapka, text Michal Horáček a která se jako celé album jmenuje Potměšilý host.              
Vendy - Svět podle Dandíka


Druhá je krásná balada která mi hodně připomíná mou touhu. Stejně jako v písničce i já toužím vrátit se do svého domova, do míst která jsem milovala, kde mi bylo krásně či do podobné staré chaloupky mezi lesy, kde se kouří z komína, okolo teče potok a kde jsem prožívala ty nejkrásnější prázdniny
Vendy - Svět podle Dandíka


***


Tentokrát jsem se obávala, že to nestihnu. Předěláváme byt, dělala se podlaha a já byla dva týdny bez spojení se světem. Když jsem včera dělala pořádek v gramodeskách, uvědomila jsem si, že téměř nestíhám něco vybrat. Muž konečně večer propojil dráty a já se mohu zúčastnit. Stále ještě tak trochu nebydlíme, dnes jsme byli na druhé vakcíně, takže si od všeho dáváme pauzu. Vybrala jsem písničku, kterou opravdu miluju a tou je "Lásko prokletá". Nádhernou hudbu Jacquese Brela krásně otextoval Pavel Kopta. A paní Hana Hegerová jí vdechla duši.                         


***


Interpretka na H je alespoň pro mne jasná. Zbožňuji jak Hanu Hegerovou, tak knížku Petr a Lucie. Proto má tato skladba kus mého srdce. Stejně úchvatný mi přijde i videoklip k písničce. 


Chaozz - Vodopády.
Na CH mě na první dobrou napadl Chaozz a jejich Vodopády. V jednu dobu na základce nehrálo z našich mp3 přehrávačů nic jiného než tohle. Byl to takový ten rap, který nebyl sprostý, naopak dost motivační.. No aspoň v té hloubce, jakou můžou puberťáci pobrat. Je zvláštní poslouchat to po takové době, přece jen už je to dost "oldschool" ale přesto to v sobě své kouzlo má pořád.     
Prostě víla


***


Milan Chladil - Marina
Obě dvě písmenka mi připomněla zpěváky mého dětství a mládí. CH - jednoznačně Milan Chladil. Ve své době neměl konkurenci. A píseň? Těžko vybírat. Tak snad - Marina. Melodická, temperamentní píseň, která vždy vyvolala dobrou náladu a člověk si ji rád zanotoval (Na rozdíl od písniček současné doby).                                                                                              
Janka - Mé radosti
                                                                                              
Stanislav Hložek - Bílá královna                                                     
Janka - Mé radosti      


***


Nejprve to byla  Jasná Páka, později  se jmenovali Hudba Praha.  Jejich pecky hráli na zábavách. Patří k nim skladby jako  třeba Časy zlý, Všechno je naopak,  Majolenka nebo Marijuana. Je to prostě veliký kus mého dospívání. Plno vzpomínek a pak taky začátek mého manželství....      
RenataChudobka

Chumbawamba - Tubthumping (I get knocked down)
Některé kapely znáte, aniž byste si toho byli vědomi. Písničku znám už hezkou řádku let. Ale tuto alternativní  anglickou rockovou  skupinu jsem objevila až dnes. A ona přitom vznikla už v roce 1982. To jsou panečku věci, že?                                                                                  
RenataChudobka


***


Do hudební abecedy posílám dva zpěváky na písmenko "H" - Ondřej Havelka - Dva strážníci a mou oblíbenou Levandulovou - Hana Hegerová. 
Marta - Fukčárinka

Marta - Fukčárinka

Ještě souhrn všech skladeb na play listu písmenek H+CH



Můžete dát svůj hlas jedné písničce.
Která to bude dnes?



A které to budou příště?
Opět jsem spojila dvě písmenka,
to znamená, že můžete posílat dvě skladby.
Už se těším.





18 komentářů:

  1. Dávám hlas tvému výběru, který zní tak trochu jako zaklínadlo! 😀

    OdpovědětVymazat
  2. Můj hlas patří Lence a Chinaski. 🙂
    Doufám, že minimálně jedno písmenko stihnu poslat minule to bylo skoro na poslední chvíli. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Renatko, opět skvělý výběr interpretů a jejich skladeb.👍 Večer si vše v klidu poslechnu.
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Renatko, já termín pro H a CH prosvihla,poslala jsem až dnes. Prosím půjde ještě zařadit dodatečně? Ondřej Havelka _ Dva strážníci a Levandulová Hana Hegerová. Mas to v e-mailu. Děkuji ,polepším se. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  5. Co je prča, že Hudba Praha mne vůbec nenapadla, byť v ní hraje dlouhá léta můj spolužák ze základky. Já prostě mám zamilovaná jména Hapka, Horáček, Hegerová a Havelka a ty ostatní mě nějak nenapadají. I když Nikoly Hozier se mi taky líbí. A hlas jsem dala Fukčarínce za mého milovaného Havelku. Už proto, že vybrala Tři strážníky kde vedle Ondřeje Havelky a Jana Sládka blbne i můj přítel a kamarád Michal (v tom klipu je to ten šedovlásek). Teď už je bělovlásek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hudba Praha, to je moje puberta. Na živo jsem na nich byla v Olomouci, to byla paráda, moc jsem si to užila....

      Vymazat
  6. Velmi těžké rozhodování, Levandulová a vůbec Hana Hegerová, těžké těžké. Nakonec vyhrálo Chinaski a Zachraňte kapradí.
    Renatko děkuji, za dodatečné vložení mého opožděného odesláni, polepším se. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
  7. Wendy, děkuji. Ještěže tam hrál tvůj kamarád. Fukčárinka

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤