sobota 30. května 2015

Černá a bílá

Člověk se snědou pletí to ve světě bělochů nemá snadné. Není pro něj jednoduché splynout s davem, protože z něj vyčnívá. Je snadno odlišitelný a ještě snadněji zapamatovatelný. A koho mám na mysli? Asi budu prudit, ale Romy nebo chcete-li cikány. Všichni nejsou stejní, tudíž je nefér všechny polepit označením špatný člověk. Tak jako bílý lidé i ti snědí mají své klady a zápory. Bohužel, v naší společnosti převládá názor, co Rom, to gauner. Je to smutné. Přitom spousta romských rodin žije spořádaně a nebýt barvy pleti, nikdo by nepoznal jejich rasovou příslušnost. Ale o tom se tiše mlčí. V popředí jsou totiž ti nepracující, využívající sociální dávky a žijící na úkor ostatní populace. Položme si otázku, copak je bílý zbytek národa bez chybičky? Nejsou mezi nimi žádní flákači ani násilníci? Kdy naposledy v médiích probírali, že romský otec zabil svoji ženu a dítě? Nebo že zmrzačil svoji přítelkyni či družku? Ano, jistě, jsou jiní, mají svoje mnohdy velmi zvláštní zvyky a tradice. Ještě počátkem minulého století byli součástí převážně kočovné společnosti. Postupně se museli usadit a přizpůsobit se majoritní skupině obyvatel. Ti, kterým se to podařilo, splynuli s davem a stali se pro zbytek národa téměř neviditelní. Bohužel hodně snědých spoluobčanů přizpůsobilo státní systém svým potřebám na úkor bílé většiny. ..
Pokusme se nevidět náš svět černo-bíle, ale v duhových barvách. V každém státě vedle sebe žijí lidé slušní a lidé bez morálních zábran. Všichni se však vždy budou chovat tak, jak jim to jejich okolí, potažmo celá společnost dovolí.



49 komentářů:

  1. Vypadají mnohem slušněji než já a já jsem celkem zlatý, takže... někde je zakopaný pes.

    OdpovědětVymazat
  2. Moje řeč
    Vím přesně o čem mluvíte. Mám jich přece jen pár v okolí.
    Sem tam sem zabloudí někdo z těch slušných a hodně rychle se snaží odstěhovat jinam, protože tohle místo svojí pověst nezískalo náhodou.
    Mimochodem, romové mají úžasné rodinné cítění
    Vlastně si nepamatuji, že bych kdy potkala romského bezdomovce, zato spoustu romů v malém bytě docela často.
    Kočování prapůvodních romů v maringotkách jim v krvi nechalo umění života v malém prostoru ve více lidech a rodinná sounáležitost jim nedovolí nechat jakkoliv vzdáleného příbuzného na ulici.
    Škoda, že tohle neumí i neromští spoluobčané.
    Dokonce vím o synovi, který na sebe nechal napsat maminčin barák pro jistotu dřív, než v závěti a pak maminku nevybíravě vyhodil na ulici. A je mu úplně fuk, že žena, která ho porodila a s láskou vychovala bydlí kdesi pod mostem, špinavá, zanedbaná, hladová...
    Který rom by tohle dopustil?

    OdpovědětVymazat
  3. Na fotce krásně početná rodina.
    Mám jednu kamarádku, která je snědá a vypadá jako cikánka. Je z toho taky nešťastná, protože ji lidé za cikánku považují a taky se k ní tak chovají.

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna nedávno můj polovičák stavěl na pumpě, kde byl malý cikánek v autě, nablýskaném meďouru. Jeho rodina se evidentně živila oblbováním řidičů u dálnice, ale drahý byl tak unešený tím prckem. Přes okýnko na sebe dělali opičky, mávali na sebe. Děti za rodiče nemůžou, ale přeberou jejich mustr a pak to má u nás nějak vypadat...

    OdpovědětVymazat
  5. Nic není černobílé a ani tento problém. Netvrdím, že všichni Romové jsou automaticky nefachčenka a vysavači státních podpor (a ano, státní podpory a sociální dávky pobírají i takzvaní bílí, ale tuším, že na výšku podpor pro diskriminované nedosáhnou, a to jsem nedávno mluvila s jednou klientkou, která je na mateřské, manžel nezaměstnaný a nedostala ani příspěvek na bydlení a ona sama zná jednu diskriminovanou (a vycházejí spolu dobře), která se strašně divila, jaktože nedostala vůbec nic. Asi nešla do těch správných dveří, zdá se.
    Ale na druhou stranu, Romy proto tolik neodsuzuji, protože hlavní viníci jsou ti, kteří tento systém nastavili a zavedli. Vládní struktury, které se na tom přiživují (nevím jak, dostávají dotace? získávají si jejich hlasy?). Žádný soudný člověk by nešel do práce za desítku, dokonce ani za dvacítku, když dostane třeba padesátku. A uvařit pro deset lidí není o moc větší problém ani spotřeba, jako uvařit pro tři. Propálí se stejný plyn nebo elektřina, jen se možná vezme větší hrnec a o něco víc masa.
    Ale to jsem odbočila. Takže, nedivím se, že sahají po dávákách, když se jim automaticky nabízí. Že se takhle ale rodí další a další generace, které nebudou vědět, co je práce, je nabíledni. Přitom by stačilo nastavit nějaký strop (neříkám, aby se lidem nedávalo vůbec nic, když jsou na tom fakt špatně, jen bych nastavila strop, za který se prostě nepůjde). Ale to jsem taky odbočila.
    Jedno, z čeho by si takzvaně bílý člověk měl vzít příklad, je rodinná soudržnost. To je vážně věc, kterou u nich obdivuji a kterou jim i trochu závidím. A pravda, oni své lidi nenechají někde na ulici, stejně tak mají rádi i své děti. Rodina je u nich asi na prvním místě a to je v podstatě nejsilnější základ všeho. Možná jsou hluční, ale drží při sobě.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle je téma do pranice... Můžete být jakkoli vychován, že nejste rasista, ta většina problémových vás přesvědčí jak se věci mají. Jistě, poznala jsem pár Romů, ke kterým nemám žádnou výtku, spíš pochvalu. Ale stačí si všímat. Tato komunita dokáže tak nádherně vybydlet celé části měst, že člověk nestačí zírat. Znám případ jedné kolonie, kdysi hornické. Byly to takové typické dvojdomky, dokonce se zahrádkou, takže pro lidi, kteří nemají na drahé bydlení možná ideál. Ale jen pro normálně uvažujícího člověka. Když bylo chladno, vytrhávali dřevěnou podlahu, spálili ji, pak už brali části domů - střecha, okenní rámy. Během jednoho roku kolonie vybydlená. A kam šli? Na sociálku - my přece nemůžeme v takových bytech žít, máme právo... dejte nám byty. Další je příklad okresního města, kam jezdím. Tam se jedna čvrť stává ghettem a situace se opakuje. Paneláky, které tam stojí asi 50 let a mohly by při normálním zacházení stát další desítky let se postupně stávají neobyvatelnými. Bílí se stěhují, to musí být hrozné tam žít. Dva paneláky po třech vchodech už jsou zbourány, další bude co nevidět. Bývala to kdysi krásná čtvrť a dnes? V poledne aby se tam člověk bál chodit. Zkrátím to - Romové, tedy jejich většina jsou velmi nadaní lidé. V mnoha případech prokázali, že jsou šikovnější než já. Jak se oni šikovně umějí vyhnout práci, uvedou vám hned 10 důvodů, proč daná práce není pro ně vhodná. Kolik je případů, že zdraví muži po 30 pobírají invalidní důchod. Moje kolegyně po prodělané rakovině o částečný ID přišla, ale Romové jsou šikovní, ti si ho udrží. A jakou mají paměť a vyjadřovací schopnosti! To je obdivuhodné jací to jsou znalci zákonů. Jejich brilantní paměť se prokáže,když něco chtějí, hned argumentují na co mají nárok, znají dokonce i paragrafy. Prostě se vyznají. Kdo se jim odváží dnes postavit? Řekněte jak, jinak jste prohlášen za rasistu a toho, kdo je diskriminuje. ... Ano, mají hodně dětí, tam to někdy drží plodnost žen. Dítě je přece budoucnost, je nárok dostat sociální dávky, různé příspěvky na bydlení atd. Ovšem ti, co je obhajují, by si měli vyzkoušet učit třídu, kde převažují romské děti. Dlouhodobě, aby názor byl úplný. ... Je to jen zlomek toho, co bych mohla napsat, ale má to vůbec cenu?   

    OdpovědětVymazat
  7. Vše má své světlo i stín. Z toho světla bych vyzdvihla rodinnou soudržnost, hudebnost, zpěvnost, rytmus, vychytralost a taky pevné zdraví.

    OdpovědětVymazat
  8. Je pravda, že nejsou všichni černí špatní a všichni bílí dobří. Ale, bohužel, většina Romů jsou pro společnosti na nic, promiň. Taky znám některé, kteří jsou lepší než leckterý bílý, ale těch u nás opravdu není moc. A to, jak psala Hanka, přesně to samé je i u nás - viz Janov, Chánov apod. Nevím, nevím, jestli se to kdy zlepší.

    OdpovědětVymazat
  9. Hanka to napísala veľmi krásne v tom komentári... u nás na Slovensku to nie je iné a zvlášť východ je na tom dosť zle. Žijú hrozne, lebo tak si to aj sami zariadili. Oni vedia prečo, ale tie dôvody presne Hanka vymenovala... lenže toto sú tí neprispôsobiví, tí, ktorí kašlú na to, že vedľa nich sa snaží žiť niekto ako človek a nie ako zviera...
    V našom meste máme tiež Rómov. Nie je ich tu veľa a dokonca, keď ja som bola dieťa boli veľmi hlučnými spoluobyvateľmi. Ale, prispôsobili sa. Stali sa z nich celkom slušní ľudia a už naozaj dávno som nepočula, že by nejako vyčíňali. Dokonca sa jedni presťahovali od "tých svojich" k bielym a sú nerozoznateľní, čistí a vzdelaní. Príjemní. Určite platí aj to čo si napísala ty, Reni. "Nie je Róm ako Róm". Naozaj sa ich nedá hádzať do jedného vreca a na všetkých ukazovať prstom a otáčať sa im chrbtom. Nie. Práve tých, čo sa snažia, vzdelávajú sa, zapájajú sa a chcú byť normálny ako my ostatní, tí stoja za tú zmienku povšimnutia... lenže oproti tým druhým, sú len malou kvapkou v mori... žiaľ.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Nepodceňuj se tolik pořád     

    OdpovědětVymazat
  11. [2]: Rodinná soudržnost je opravdu obdivuhodná. V tomhle směru se máme co učit...

    OdpovědětVymazat
  12. [3]: Lidé dokáží být někdy hodně krutí i jen ze setrvačnosti...

    OdpovědětVymazat
  13. [4]: Na výchově hodně záleží. Nezmůže sice všechno, ale ovlivní strašně moc

    OdpovědětVymazat
  14. [5]: Romové se opravdu v sociální problematice dost dobře vyznání. Musejí mít ostré lokty, ale také jim musí být vyhověno. A ten náš slavný soc.systém má nejspíš spoustu slabých míst, která lze využít ve svůj prospěch...No a že se na tom struktury přiživují, tak o tom žádná......

    OdpovědětVymazat
  15. Nechci nikoho odsuzovat ani obhajovat. Mám s nimi vlastní zkušenosti, hlavně ze strany své profese. Setkala jsem se ve většině případů s těmi horšími, problémovými, netahavými, hrubými, ale velice sebevědomými. Ale například včera jsem měla klientku, která se úplně vymykala, byla příjemná a dokonce i pracovala. Ale to byla opravdu jen vyjímka, bohužel.

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezký a pravdivý článek:) Já proti Romům nic nemám a vždy jsem se potkávala se samými slušnými a ochotnými.Mnozí z nich jsou lepší než normální bílí, žijí slušně a rodina je pro ně všechno.

    OdpovědětVymazat
  17. [6]: Máš smutné zkušenosti, ale pravda je kousek vedle. Romové si dělají jen to, co jim bílí lidé, úředníci dovolí. Vědí, že za vybydlený dům dostanou druhý. Že nikdo nekontroluje rodinné stavy, docházku dětí do škol... a pokaždé dostanou své dávky. Ani můj muž neměl valné chuti pracovat "brigádně", když si vydělal o několik tisíc míň než byla jeho podpora z pracáku...ale musel, je bílý a je kontrolovaný....

    OdpovědětVymazat
  18. [7]: Řekla jsi to hezky. Bylo by fajn, kdyby toho světla přibývalo

    OdpovědětVymazat
  19. [8]: Pokud se nezmění státní správa a kontrolní mechanismy v trochu spravedlivý systém a pokud Českem budou dál vládnout úplatky a osobní zájmy převládnou nad těmi pro celou společnost nezmění se milá Ježurko vůbec nic. Světýlko těch normálních Romů bude pořád skomírat ve stínu budižkničemů...

    OdpovědětVymazat
  20. [9]: Děkuji ti moje milá "Jasmínko" i za tu malou kapku v moři

    OdpovědětVymazat
  21. [15]: Jak už jsem řekla, nejsou páky na ty nespolupracující...a to je smutné, přímo k pláči...

    OdpovědětVymazat
  22. Osobně znám jak slušné, tak příšerné Romy... Znám i příšerné bílé, ale opravdu jich asi není tolik. Zčásti je to vzděláním, zčásti výchovou a zčásti možnostmi, které nabízí stát, vždyť to všichni víme a zaznělo to i tady v diskuzi. Tahle pozitivní diskriminace přispívá k protiromským náladám.
    Znám jednu "snědou" holku. Že by byla Romka nikoho nikdy nenapadlo, ani ona se s podivnými přístupy nesetkala. Znám i kluka, černého jak bota. Je úspěšný drobný podnikatel a člověk s mnoha zájmy. Ani u něho nikoho nikdy nenapadlo se zajímat, jestli je nebo není "cikán". Lidi totiž u slušného člověka nenapadne, že je dotyčný "cikán". Musím se zeptat - proč asi?

    OdpovědětVymazat
  23. [23]: Je smutné, že diskriminace vůbec je....

    OdpovědětVymazat
  24. [17]:I tvoje pravda je kousek vedle a pořádně. Chtěla bych vidět, kde "bílí" vybydlí celé sídliště jak je to celkem běžné u romské populace. Neumím si představit, že bych si v kamnech spálila podlahu vlastního bytu, tímto způsobem rozebrala barák a šla na bytovou správu. Tady je právě diskriminace bílých... Nám není měřeno stejným metrem, pořád se berou ohledy na pokyny úředníků z Bruselu a bohužel, nikdo se v tom nechce angažovat, protože tahle situace je prostě těžko řešitelná. Jak už bylo řečeno, jsou i slušní a pracovití Romové. Nic proti nim. Ale já mám možnost vidět tu část, které je vrozená lenost, pohodlnost, zneužívání systému. Tohle mi nikdo nevymluví.

    OdpovědětVymazat
  25. [25]: Kdyby byl náš sociální systém dobře nastavený a byly by funkční kontrolní mechanismy, nebylo by tak snadné ho obejít a zneužít...

    OdpovědětVymazat
  26. [26]:Ano, takže my bílí jsme ti neschopní, tak se stačí podívat třeba na tento odkaz. Je jedno, že je ze Slovenska, tohle se vyskytuje i u nás. A jen bych prosila upozornit, kde takhle v odpadcích nechají žít své děti ti bílí?, když Romové mají tak hluboký vztah k dětem a rodině? Na tyhle lidi platí funkční kontrolní mechanismy??
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/318207-britsky-list-kritizuje-romske-sidliste-lunik-ix.html

    OdpovědětVymazat
  27. [27]: Nepochopila jsi, co jsem tím měla na mysli, nebo jsem to asi špatně napsala ... zkrátka chyba je na obou stranách. Bílí sice nenechají své děti žít v takovém hnusu jako Romové, ale oni je zase dokáží týrat a zabíjet. Jak už jsem řekla, nikdo není bez viny...Nakousla jsem velmi ožehavé téma. Dalo by se diskutovat celé hodiny a stejně by to nikam nevedlo. Snažila jsem se jen upozornit na to, že snědý člověk to má v moři bílých sakra těžké. Je velmi snadné ho při pochybení odsoudit jen pro barvu pleti. Vždycky se totiž najde někdo, kdo začne srovnávat...

    OdpovědětVymazat
  28. 1)Romové nejsou rasa, ale etnikum.
    2)Pořád řvou, že jsme rasisti(což nejsme, viz.1)) a podobné s.ance ale sami si do huby nevidí
    3)Jsou agresivní. Špatně se na cikána podíváš a už by tě ,,hodil o koleje more"
    4)Ale když má dojít k nějaké rvačce, zavolají na tebe celou svou familii, což je děsně ubohé.
    5)Nedělají, ale mají víc peněz, než pracující lidé. Mí rodiče vydělávají měsíčně okolo 30-ti tisíc a jedna romská rodina, ve které nikdy nikdo nehnul prstem, má měsíčně sto tisíc i víc. A proč? Protože si chodí pro sociální dávky a ženská každý rok porodí jedno dítě, na které dostává příspěvek od státu.
    6)Jsou to zloději
    7)Romští chlapci si o sobě myslí bůhvíjak nejsou skvělí a když je odmítnete, pošlou na vás svou famílii.
    8)Hrozní negramoti.
    9)Většinou mají nulové hygienické návyky a když smrdí, přestříkají to lacinou voňavkou, což to ještě zhorší a pak je v létě cesta tramvají s početnou romskou rodinou utrpením. Fuj.
    10)Jsou strašně pyšní na to, že jsou cikáni, ale když jim bílý řekne, že jsou cikáni, tak řvou ,,Dyk more dža rasismus!"
    -Mluvím o VĚTŠINĚ, ne o VŠECH romech-

    OdpovědětVymazat
  29. Úžasný článek! Rozhodně si zaslouží být na hlavní stránce blog.cz... :)) Vidím, že máš podobný názor než já :) Jsem ráda, žes to napsala! Nic není černobílé, a lidi už vůbec

    OdpovědětVymazat
  30. such rasismus
                          wow
         much černá
                  very bílá
                       

    OdpovědětVymazat
  31. Já mám ve své mnohočlenné třídě hned dvě romky a jednu muslimku (upozorňuji že studuji na vcelku prestižním gymnáziu, nejsou to tedy žádní volové) a nikdy to nikomu nevadilo, nikdy jsem nezažila, aby jim někdo křivdil kvůli barvě pleti. Přesto vím, že se to děje a nechápu, jak někdo může být tak... Netolerantní? Ne, jak někdo má tolik předsudků, v tom to je, samé předsudky. První věta, když někomu řeknu, že mám ve třídě romku: "Ta propadá ne?" nebo "A taky žije jenom z dávek?"... No hrůza .

    OdpovědětVymazat
  32. Určitě existují i slušní Romové. Ti neslušní Romové jim to však velice kazí. Ale stejně jako není dobré házet vinu na všechny Romy, tak stejně není dobré vinit většinovou společnost z nějakého rasismu a paušálního odsuzování Romů.
    Je to především o převážně špatných zkušenostech majoritní většiny s romskou menšinou.
    Například Vietnamci se od "bílé" majoritní většiny odlišují ještě více, ale nikdo je paušálně neodsuzuje, protože lidé s nimi mají převážně dobré zkušenosti.
    Kdo je tedy na vině? Je to většinová společnost? Nebo jsou to Romové, kteří ve valné většině ani po 700 letech pobytu v Evropě nebyli schopni přijmout kulturní a sociální pravidla evropské většinové společnosti?

    OdpovědětVymazat
  33. [33]: Jo, a ještě bych dodal, že můj mladší syn je po maďarském dědkovi z matčiny strany, který pocházel z jižního Slovenska, černej jako briketa. Ale přesto se až na drobné vyjímky nikdy nesetkal s nějakými náznaky rasismu, či odsuzování. Čím to asi může být? Když to vezmu ze svého pohledu, tak mně se děti ve škole kvůli tehdy dosti odstávajícím uším nasmály mnohem více, než jemu kvůli barvě pleti.

    OdpovědětVymazat
  34. V životě jsem potkala jen jednoho, který by zasloužit přes držku, více méně jsem ale potkávala velmi slušné a laskavé.Třeba na učňáku jsem se bavila většinou s nimi, než s našimi. Mluvili s vámi na rovinu, a nekličkovali. Nepřetvařovali se.Ale jsou mezi nimi prostě tací, kteří tím, jak řvou, shazují, jak ty píšeš, ty neviditelné do rokle, a prakticky slyšíš jen o těch rádoby "diskriminovaných".Žádný (a to už jsem pětkrát zažila, že: 'já nejsem rom. Já jsem cikán') z nich není diskriminovaný. Organizace si z nich udělali dojné krávy a dotlačili společnost k ústupkům. Přitom to byla zásadní chyba. Většina z nich se zařadit dokázala, ale ta menšina z jejich strany prostě ne, a té se ustoupilo...Více méně, jsou slušní i špatní, jako my. :)

    OdpovědětVymazat
  35. Nevím proč ale všechny cikány co jsem kdy potkala (u nás v baráku se vystřídali 2 rodiny) byli takoví, mno, prostě špatní. V té první rodině jich moc nebylo, dvě děti ale stejně byli špatní. Když byly bez rodičů doma, házely po nás z balkonu zapálené kapesníky a sirky. Druhá rodina má u sebe doma asi 14 lidí (nikdy jsem je nepočítala ale mám dojem že se jejich počet pořád zvyšuje), ty jsou pořád venku, dělají před barákem hrozný skladiště odpadků a v osm hodin večer ještě pořád slyšíte jak řvou, nejčastěji: "MAMI! MAMI! HEEJ!"
    A taky mě jednou zfackovali (bude to v jednom článku).Prostě je nemám ráda kvůli zkušenostem, ne kvůli pověsti.

    OdpovědětVymazat
  36. Já si vyloženě jako někdo, kdo by diskriminoval, nepřijdu. Znám spoustu slušných romských (i národnostně jiných) občanů a nemám s nimi jakýkoliv problém. Celkově v tom razím heslo, že "jak kdo ke mně, tak já k němu" - nemám důvod na někoho být třeba hnusná, pokud je on ke mě slušný apod.Co mě ale třeba vážně v otázce diskriminace vytáčí je ten fakt, že občas si já přijdu diskriminovaná vůči romům. Třeba se mi vůbec nelíbil ten návrh, o kterém se bude hlasovat, kdy by měly romské děti mít přednost ve školce před neromskými dětmi a na umístění by měly být brány přednostně. Nezlobte se na mě, ale podle mě bychom všichni měli mít stejné možnosti. A jako budoucí maminka si takhle přijde skutečně diskriminovaná - co když budu chtít nastoupit do práce a nebudu moct, protože mi dítě ve 4 letech nevezmou do školky kvůli kapacitě a kvůli tomu, že ji zaplnili přednostně romskými dětmi?Navíc u nás se pořád mluví o tom, že se to vše dělá kvůli tomu, abychom romům pomohli začlenit se do normálního života. Podle mě už tady žijí s námi dost dlouho a znám nespočet romů, kteří neměli jediný problém se integrovat. Podle mě je to prostě jen o tom chtít a snažit se. A když někdo nechce, tak bych se na něj prostě vykašlala.

    OdpovědětVymazat
  37. Víš co by bylo skvělý? Kdyby lidi už konečně pochopili, že je každej "jinej", ať kulturou, náboženstvím, původem, barvou pleti atd. a respektovali to. Aby už konečně přestalo to věčný handrkování o to, kdo je černej, bílej, pruhovanej.. Tak se narodíš, to nejde změnit. Ale to lidi nikdy nepochopěj. Do nekonečna budou řikat : hele, vona je černá. Ach jo.. :/

    OdpovědětVymazat
  38. Já pocházím také z více krevncíh linií, tatínek je synem maďarských migrantů a maminka byla zase dcerou české dívky a jugoslávského studenta. Rodiče jsem sice nepoznala, až teď po 35 letech jen tátu,ale tata pracuje a ostatní sourozenci mají minimálně maturitu, a já mám maturitu i Vš ... nedá se to rozhodně soudit dle národa, barvy pleti atd. Já nic a nikoho nepytlíkuji. Buď je ten člověk pro mě nějak přínosný a vím, že se jedná o "dobrého" člověka, nebo když je to neřád dávám ruce pryč a v tu chvíli mi na barvě pleti nějak nezáleží. Ze svého okolí žádné Romy neznám, ale když jsem byla malá měla jsem romského kamaráda a jeho rodiče měli vždy doma jídlo i pro návštěvu, byli slušný a pohostiný. Moje adoptovaná rodina byla snobská a povrchní. Je to na každém z Vás. Já lidi beru prostě podle charakteru a na nějakou čistě bílou rasu nehraju. Nikdo neví co mu koluje v krvy za národ - rasu. třebas i právě tu kočovnou.

    OdpovědětVymazat
  39. "Vidět svět v duhových barvách..." To je také narážka na něco? Ale jsem pro!

    OdpovědětVymazat
  40. Je to prostě bohužel dáno tím,že většina se opravdu slušně nechová :-/ Vůči slušným to není dobré,ale je to tak :-/

    OdpovědětVymazat
  41. [7]: S tím zdravím nevím - pravidelně jsem si prohlížela parte v místní romské čtvrti a většina úmrtí do 60 let...Nedivím se teda, když vidím jejich životosprávu...

    OdpovědětVymazat
  42. Tak to je klasický problém kolektivní viny. Kdyby jsme byli rasisti, máme problém přednostně s Vietnamci, bo ti jsou jiná rasa. Jenže s Vietnamci problém nemá nikdo - já je třeba až obdivuju, jak jsou skromní a pracovití. Romové si svoji pověst vybudovali sami! Já myslím, že Romům, co se integrovali a slušně žijí, nikdo barvu pleti nevyčítá...

    OdpovědětVymazat
  43. Moje nejlepší kamarádka je cikánka, která prohlašuje, že nesnáší cikány pracuje, žije s bělochem, má dvě děti, ale chtěla jen jedno, druhé je neplánované a v podstatě až do porodu nechtěné. Je to naprosto skvělá ženská, která by se rozdala, dala bych za ní ruku do ohně, udělala pro mě tolik ještě v době, kdy mě ani moc neznala...
    Také v práci jsme měli 2 cikány, jeden zhruba v mém věku, naprosto skvělý bezproblémový kluk, já osobně bych ani neřekla, že je cikán, kdyby to o sobě netvrdil a kdyby se nejmenoval Horvát, byl snědší, ale to bylo tak všechno, naprosto super kluk!
    Ten druhý  je starší, celkem slušnej, žije s bílou (ale ta se chová jak tipická morgoška), on pořád nadává jak  jsou všichni rasisti, ale pak vykládá vtipy o cikánech na mě byl vždycky moc milej, když jsem pak z té práce odešla za lepším a jeho jsem potkala ve městě, vždy mě už z dálky zdravil, podával mi ruku, objal mě... Jednou takhle těsně před Vánoci stál dlouhatánskou frontu v řeznictví, viděl mě přes výlohu jak jdu po ulici a vyběhl jen aby mi popřál hezké svátky a to tam stál prý přes půl hodiny, no co, tak si to prý vystojí znova. Byl to klasickej hlučnej temperamentní cikán, co má 2 syny opravdové grázly, ale já ho měla moc ráda a ráda ho potkám (a je mi fakt fuk, jestli na mě okolí kouká skrz prsty, že se bavím s cikánem!), je to fajn chlap, co rozeznává dobré a zlé lidi a podle toho se k nim chová, takže já jsem v jeho očích zřejmě ta dobrá, protože ve většině lidí z práce  se tak hezky nechoval
    Na druhou stranu když pak vidím cigoše, co ráno vylejzaj nalití z heren, zatímco já jdu do práce, mají značkové oblečení a boty, v rukou telefony za X tisíc a ještě cestou domů vykoupí kebab či nedalekou benzínku (bagety a CocaColy, to je jejich)... No a odpoledne když jdu z práce do Penny, abych koupila nějaké to pečivo, tak tam vidím cikány, jak si strkají zboží pod bundy (několikrát do týdne na vlastní oči!) a sekuriťák dělá, že je nevidí jen aby neměl potyčku, ale pak chodí za důchodcema a "hlídá", aby to vypadalo, že pracuje a že to své místo obhájí... Občas kráčí i za mnou, což mě ale neskutečně vytáčí, protože vím, jak to tam je, takže já se vždycky zastavím, otočím se na něj a stojím a koukám na něj tak dlouho, až ho to přestane bavit a jde KONTROLOVAT nějakou babičku co se sotva opírá o nákupní vozík...

    OdpovědětVymazat
  44. Říkají nám, že nemáme být rasisté, když romové mají tolik výhod, dostanou byty zadarmo, když oni nadávají na bílý, je to v poho, ale když mi je to rasismu. Mého bratránka šikanují romové (je mu 12 a kdyby to někomu řkl, tak mu zmlátí celou rodinu a rozmlátí barák), sežrali jim psa a málem zabili jejich několika-ti měsíčního brášku.. Jak nemám být rasista ? -_-

    OdpovědětVymazat
  45. Já teda slušného Roma ještě nepoznala. Nic nemění fakt, že těch hovádských cigánů je většina. Můj názor na ně nic nezmnění. Je to špína. Jak už se tady psalo, nesnášenlivost Romů není rasismus. Žije u nás spousta Asiatů a většině lidí nevadí. Cigáni jsou nesnášeni pro to kdo jsou, jak se chovají a jakou pověst si sami vybudovali, ne proto, že jsou trochu přismahlejší. S tím, co jsem zatím potkala za cigány - pardón, ale to nejsou lidi, nýbrž prostě špína, která se do společnosti nezačlení, ani kdyby se snažila nevímjak. Nikdo jim nekřivdí, žijí jako prasata. Můžou si za to sami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neskutečné žvásty. Reprodukuješ útlak Romů, chybí ti sebemenší základy porozumění nějaké intersekcionalitě... Jako promiň, ale opravdu doufám, že za ta léta jsi se pohnula dál a takhle černobíle už na žádnou skupinu lidí nenahlížíš. Doporučuji podívat se třeba na web Evropského parlamentu, kde se o diskriminaci Romů dozvíš alespoň to nejpodstatněší: https://www.europarl.europa.eu/topics/en/article/20200918STO87401/roma-what-discrimination-do-they-face-and-what-does-eu-do

      Přestaň soudit ostatní lidi a třeba rozdej svoje peníze. :) Omlouvání nesnášenlivosti diskriminované skupiny fakt smrdí privilegiem.

      Vymazat
  46. Mám takovou kamarádku a je to úžasný človíček! Souhlasím s tebou, všichni nejsou stejní, je to všechno o lidech. Neslušný jsou i mnozí běloši. Pokud je člověk slušný a nikomu neubližuje,nevidím, důvod, proč bychom ho měli nesnášet a je jedno, jestli je to Rom. Jak řikám, já bych svou kamarádku nevyměnila.

    OdpovědětVymazat
  47. jsem česká a známý a kamarády mám skoro samy romy,a němužu jsy stěžovat,já proti nim nic nemám,a na víc jsou to dobrý kamarádi vždy pomuzo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤