pondělí 4. dubna 2016

Šalamoun

V sobotu jsem měla nutkání upéct nějakou kalorickou bombičku. Nic velkého, prostě nějakou dobrou buchtu. Při listování tištěnými recepty staženými z netu padl můj zrak na Šalamouna. Kromě rumu a kokosu nebylo třeba nic dokupovat. Nejdřív jsem si říkala, že buchetku udělám jen z poviční dávky. Jenže to bych si ji pak nemohla vzít na mlsačku do práce. Musím se pochválit, povedla se mi. Kolegyně si pomlaskávaly. No a můj muž vzal plech útokem. On chválit neumí, ale pokud mu chutná, jídlo mizí rychlostí blesku. Přesně tak jako můj sobotní Šalamounek.
Odpoledne jsem si uvařila kafíčko a mlsala.



A tady je Šalamoun zblízka.

Recept na něj:
  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky cukru
  • 1 Hera
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • Rum
  • kokos na posypání
Vodu, tuk, cukr a kakao dáme do hrnce a zahříváme, ale nevaříme, tak dlouho, až se směs spojí. Můžeme i zahřívat nad párou. Jde to velmi rychle, pokud si tuk pokrájíme. Jakmile máme všechno rozpuštěno a spojeno, odebereme směs tak, abychom zaplnili 3/4 hrnku. Zbytek hrnku dolejeme rumem. Do směsi, která nám zůstala v hrnci, dosypeme mouku, prášek do pečiva a vejce. Všechno pořádně rozmícháme. Plech vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Vylejeme na něj směs z hrnce a pečeme v troubě asi 45 minut. Horkou buchtu polejeme směsí z hrnku. Nakonec všechno posypeme kokosem.
Dobrou chuť


30 komentářů:

  1. Jůůů, my ho děláme bez rumu, ale takhle s rumíkem bych si snad pochutnala i já

    OdpovědětVymazat
  2. Znám, dělávala jsem, moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že takového Šalamouna je jako symbol moudrosti moudré sníst co nejdříve . Povedl se ti, jen co je pravda!

    OdpovědětVymazat
  4. Když je to s rumem, to asi pro děti není, že jo?   

    OdpovědětVymazat
  5. Že bych ho o víkendu vyzkoušela?? Má přijít návštěva a potřebuji něco ke kávičce.

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: S rumem to má ty správný grády

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Taky jsme se podle toho zařídili

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: Vyzkoušej a pak písni, jak to dopadlo

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Pro děti je dobré rum vynechat. Ona se tím polévá hotová buchta a už se nepeče. Tím pádem je ten rum cítit se vší parádou

    OdpovědětVymazat
  10. Renátko, mám podobný recept, může být i bez rumu a mám to uložené jako buchta s kokosem. Potvrzuji, že je moc dobrá.

    OdpovědětVymazat
  11. Zní to moc dobře. A co pleteš? .-)

    OdpovědětVymazat
  12. Asi se do toho dám, vypadá to náramně a určitě to tak bude i chutnat   

    OdpovědětVymazat
  13. [18]: Tak to nevím, jestli by mi chutnalo. Jak je ten jogurt ochucený?

    OdpovědětVymazat
  14. [19]: Já ho dělala úplně poprvé

    OdpovědětVymazat
  15. [20]: Děkuji Jani Zajímavá to kombinace slov

    OdpovědětVymazat
  16. [22]: Je to podle mašich chuťových buněk pošušňáňíčko

    OdpovědětVymazat
  17. Však taky dva hrníčky cukru nemůže než chutnat...je to skutečně kalorická raketa středního doletu     

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za milou návštěvu ❤