V sobotu jsem měla nutkání upéct nějakou kalorickou bombičku. Nic velkého, prostě nějakou dobrou buchtu. Při listování tištěnými recepty staženými z netu padl můj zrak na Šalamouna. Kromě rumu a kokosu nebylo třeba nic dokupovat. Nejdřív jsem si říkala, že buchetku udělám jen z poviční dávky. Jenže to bych si ji pak nemohla vzít na mlsačku do práce. Musím se pochválit, povedla se mi. Kolegyně si pomlaskávaly. No a můj muž vzal plech útokem. On chválit neumí, ale pokud mu chutná, jídlo mizí rychlostí blesku. Přesně tak jako můj sobotní Šalamounek.
Odpoledne jsem si uvařila kafíčko a mlsala.
A tady je Šalamoun zblízka.
Recept na něj:
- 1 hrnek vody
- 2 hrnky cukru
- 1 Hera
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 vejce
- Rum
- kokos na posypání
Vodu, tuk, cukr a kakao dáme do hrnce a zahříváme, ale nevaříme, tak dlouho, až se směs spojí. Můžeme i zahřívat nad párou. Jde to velmi rychle, pokud si tuk pokrájíme. Jakmile máme všechno rozpuštěno a spojeno, odebereme směs tak, abychom zaplnili 3/4 hrnku. Zbytek hrnku dolejeme rumem. Do směsi, která nám zůstala v hrnci, dosypeme mouku, prášek do pečiva a vejce. Všechno pořádně rozmícháme. Plech vymažeme a vysypeme moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Vylejeme na něj směs z hrnce a pečeme v troubě asi 45 minut. Horkou buchtu polejeme směsí z hrnku. Nakonec všechno posypeme kokosem.
Dobrou chuť
Šalamoun vypadá báječně.
OdpovědětVymazatJůůů, my ho děláme bez rumu, ale takhle s rumíkem bych si snad pochutnala i já
OdpovědětVymazatZnám, dělávala jsem, moc dobrý.
OdpovědětVymazatTo vypadá náramně.
OdpovědětVymazatvypadá to fantasticky...
OdpovědětVymazatMyslím, že takového Šalamouna je jako symbol moudrosti moudré sníst co nejdříve . Povedl se ti, jen co je pravda!
OdpovědětVymazatKdyž je to s rumem, to asi pro děti není, že jo?
OdpovědětVymazatŽe bych ho o víkendu vyzkoušela?? Má přijít návštěva a potřebuji něco ke kávičce.
OdpovědětVymazat[4]: Ono to náramné i je
OdpovědětVymazat[3]: Mňam
OdpovědětVymazat[2]: S rumem to má ty správný grády
OdpovědětVymazat[1]: Díky
OdpovědětVymazat[5]: Děkuji
OdpovědětVymazat[6]: Taky jsme se podle toho zařídili
OdpovědětVymazat[8]: Vyzkoušej a pak písni, jak to dopadlo
OdpovědětVymazat[7]: Pro děti je dobré rum vynechat. Ona se tím polévá hotová buchta a už se nepeče. Tím pádem je ten rum cítit se vší parádou
OdpovědětVymazatVypadá krásně. :)
OdpovědětVymazatTo já dnes měla špagety s jogurtem
OdpovědětVymazatRenátko, mám podobný recept, může být i bez rumu a mám to uložené jako buchta s kokosem. Potvrzuji, že je moc dobrá.
OdpovědětVymazatŠalamoun vypadá božsky!
OdpovědětVymazatZní to moc dobře. A co pleteš? .-)
OdpovědětVymazatAsi se do toho dám, vypadá to náramně a určitě to tak bude i chutnat
OdpovědětVymazat[17]: Děkuji
OdpovědětVymazat[18]: Tak to nevím, jestli by mi chutnalo. Jak je ten jogurt ochucený?
OdpovědětVymazat[19]: Já ho dělala úplně poprvé
OdpovědětVymazat[20]: Děkuji Jani Zajímavá to kombinace slov
OdpovědětVymazatHáčkuji sovičky
OdpovědětVymazat[22]: Je to podle mašich chuťových buněk pošušňáňíčko
OdpovědětVymazatVšak taky dva hrníčky cukru nemůže než chutnat...je to skutečně kalorická raketa středního doletu
OdpovědětVymazat[29]: Taková malá atomovečka
OdpovědětVymazat